Başkan Legarde'dan açıklama: Avrupa Merkez Bankası faiz artıracak mı?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonu orta vadeli hedef olarak açıkladıkları yüzde 2 seviyesine düşürme konusunda kararlı olduklarını söyledi. 

DÜNYA 29.11.2022, 10:00
Başkan Legarde'dan açıklama: Avrupa Merkez Bankası faiz artıracak mı?

Birçok merkez bankası, enflasyonla mücadele çerçevesinde faiz artırma yolunu tercih ediyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nin "Parasal Diyalog" oturumunda açıklamalarda bulundu.

ECB'nin son 1 yıl içinde para politikasını normalleştirmeye ilişkin hızlı ve kapsamlı bir süreç başlattığını söyleyen Lagarde, "Önce birkaç ay içinde net varlık alımlarına son verdik. Daha sonra, politika faizlerimizi bugüne kadarki en hızlı şekilde artırmaya başladık." sözlerini kullandı.

Lagarde, Ukrayna-Rusya savaşının enerji güvenliğini tehdit ettiğini, tedarik zincirlerini kesintiye uğrattığını ve hedeflerinin çok üzerine enflasyonu yükselttiğini anlattı.

"Avrupa sert bir şekilde etkilendi"

Savaşın yansımalarının yalnızca Avrupa'da değil dünya genelinde hissedildiğine dikkat çeken Christine Lagarde, bunun merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesine ve finansman şartlarının dünya çapında hızla sıkılaşmasına sebep olduğunu söyledi.

Lagarde, "Savaşa yakınlığımız ve enerji ithalatına bağımlılığımız dikkate alındığında, Avrupa bundan sert bir şekilde etkilendi." şeklinde konuştu.

"Enflasyondaki yükseliş herkesi etkiliyor"

Enflasyonun ekim ayında Euro Bölgesi'nin kuruluşundan beri ilk defa çift haneye çıktığını bunun temel sebebinin de yüksek enerji maliyetleri olduğunu söyleyen Lagarde, enerji krizi ve küresel darboğazların arzı kısıtlamasına karşın salgın sonrası ekonominin tekrar açılmasının talebi artırarak çekirdek enflasyonu yükselttiğini söyledi.

Lagarde, "Enflasyondaki bu yükseliş herkesi etkiliyor fakat bazıları bunu diğerlerinden daha çok hissediyor." sözlerini kullandı.

Özellikle bütçelerinin daha büyük bir bölümünü gıda, ısınma, gaz ve elektrik gibi temel ihtiyaçlara harcayan düşük gelirlilerin yaşam maliyetini karşılamakta zorlandığını söyleyen Lagarde, yüksek ve düşük gelirlilerin yaşadıkları enflasyon oranı arasında ciddi bir fark olduğunu söyledi.

"Büyüme hızla yavaşlıyor"

Lagarde, Avro Bölgesindeki enflasyon oranlarında da farklılık olduğunu, farklı şokların reel ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilediğini aktardı.

"Şimdi savaşın bir neticesi olarak büyüme hızla yavaşlıyor. Yüksek enflasyon, insanların gelirlerini düşürerek ve şirketlerin maliyetlerini yükselterek, harcamaları ve üretimi azaltıyor." sözlerini kullanan Lagarde, sıkılaşan finansal koşullar, zayıflayan küresel talebin, yüksek belirsizlikler, bu yılın geriye kalanında ve gelecek senenin başında büyümeyi baskılayacağını söyledi.

Lagarde, vatandaşların 3'te 1'inin artan hayat pahalılığını AB'nin en önemli sorunu olarak gördüğünü hatırlattı.

ECB'nin fiyat istikrarı görevini yerine getirmek için çalıştığına dikkat çeken Lagarde, temmuz ayından beri toplam 200 baz puanlık artışla sonuçlanan 3 politika faiz artışının enflasyonu kontrol altına almak için yapıldığını, öte yandan uzun vadeli yeniden finansman operasyonlarında da değişiklikler yaşandığını anımsattı.

Lagarde, "Aralık ayında, varlık alım programı portföyümüzdeki tahvillerin azaltılmasına ilişkin temel ilkeleri de tespit edeceğiz." açıklamasını yaptı.

"Faiz artışlarının hissedilmesi zaman alacak"

Enflasyonla mücadelede temel aracın faiz oranları olduğuna vurgu yapan Lagarde, faiz ayarlamaların ekonomide hissedilmesinin zaman alacağını söyledi.

Lagarde, mevcut yüksek enflasyonda, enflasyonist baskıları artırmamak için kritik maliye politikası izlenmesi gerektiğini, mali desteklerin geçici, özel ve hedefli olmasının önemine işaret etti.

Enflasyonu orta vadeli hedef olarak belirlenen yüzde 2 seviyesine düşürme hususunda kararlı olduklarını söyleyen Lagarde, bunun için faizleri daha da artırmayı beklediklerini aktardı.

Lagarde, ECB Yönetim Konseyi'nin karmaşık şoklar ve yüksek belirsizlik karşısında kararlarını verilere göre vereceğini söyleyerek, ne adımlar atacaklarını güncel ekonomik görünüm, ücretler ve enflasyon beklentileri ve şokların durumunu içeren değerlendirmelere göre belirleyeceklerini ifade etti.

"Enflasyon daha da artacak"

ECB Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi'nde enflasyonun daha da artmasını beklediğini iletti.

Euro Bölgesi enflasyonunun zirveye henüz ulaşmadığını söyleyen Lagarde, enflasyonun beklenenden daha yüksek çıkma tehlikesi olduğunu belirtti.

Lagarde, ECB'deki ekonomistlerin enflasyon tehlikesini yukarı yönlü nitelendirdiklerine vurgu yaparak, "Enflasyonda zirveye ulaştığımıza ve kısa süre içinde düşeceğine inanmamızı sağlayacak gelişmeler görmüyoruz." dedi.

Yorumlar (0)