Başbakanlık koltuğu boş kaldı, Boris Johnson ilk uçakla geldi!

İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın istifa kararının ardından göreve gelecek isim tartışılmaya başlandı. Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, göreve talip olduğunu resmi olarak açıkladı. Eski Başbakan Boris Johnson ise Dominik Cumhuriyeti'nde yaptığı tatilini yarıda kesti. Destekçileriyle çevrimiçi toplantı yapan Johnson'ın, "Hatalarımdan ders aldım." dediği ve seçilmesi halinde nasıl bir politik yol izleyeceğinden bahsettiği iddia edildi.

DÜNYA 23.10.2021, 16:52 24.10.2022, 01:02 Hakan Öksüz
Başbakanlık koltuğu boş kaldı, Boris Johnson ilk uçakla geldi!

İngiltere'de Boris Johnson'ın istifasının ardından Kraliçe 2. Elizabeth ile görüşerek hükümet kurma görevini alan Liz Truss, başbakanlık koltuğuna oturmuştu. Vergi indirimleri nedeniyle eleştirilerin odağına yerleşen Liz Truss, mevcut şartlarda vaatlerini yerine getirmeyeceğini belirterek istifasını açıklamıştı. İngiliz halkının hayat standartlarının düştüğünü ve durumu eski haline getiremeyeceğini kaydeden Truss, yeni başbakan seçilene kadar görevini sürdüreceğini söylemişti.

Rishi Sunak adaylığını açıkladı

İngiltere'nin en kısa süre görevde kalan başbakanı olarak tarihe geçen Liz Truss'ın istifa açıklamasının ardından iktidarda yer alan Muhafazakar Parti'de liderlik yarışı kızıştı. Parti liderliğine ve başbakanlığa aday olduğunu açıklayan ilk isim, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak oldu. İngiliz kamuoyunun, Rishi Sunak'ın başbakanlığına sıcak baktığı kaydedildi. Sunak'ın dışındaki diğer adaylar beklenmeye başlandı.

Johnson'ın "Hatalarımdan ders aldım" dediği öne sürüldü

Göreve talip olduğunu açıklaması beklenen siyasetçilerden bir diğeri ise eski Başbakan Boris Johnson oldu. Tatilini erken sonlandıran Johnson, İngiltere'ye dönerek bazı takipçileriyle online görüşme yaptı. Toplantıya katılan ancak ismini vermeyen bir milletvekili, Johnson'ın açıklamalarını İngiliz basınına aktardı. Edinilen bilgilere göre Johnson, geçmişten dersler çıkardığını ve seçilmesi durumunda çok daha iyi hizmet edeceğini söyledi.

"Rakiplere saldırma yolundan gitmeyeceğiz"

Çevrimiçi toplantıda nasıl bir politika izleyeceğine ilişkin takipçilerine bilgi veren Johnson'ın, "Rakiplere saldırma yolundan gitmeyeceğiz. Uzlaşmacı ve akıllı olacağız." dediği öne sürüldü. Boris Johnson destekçisi olduğunu bilinen ve söz konusu haberlere dair basına demeç veren Kalkınma Bakanı Simon Clarke, "Downing Sokağı'nın bir hayli disiplin kazanacağını söyleyebilirim. Bu konuda oldukça ciddi." dedi.

Yorumlar (0)