Avrupa ülkesinden euroya geçiş atağı!

Hırvatistan'dan euroya geçiş hamlesi... Euro Grubu Başkanı Centeno, Hırvatistan'ın Avrupa Döviz Kuru Mekanizması'na katılmak için resmi başvuruda bulunduğunu açıkladı.

DÜNYA 09.07.2019, 08:44 09.07.2019, 10:25
Avrupa ülkesinden euroya geçiş atağı!

Euro para birimini kullanan Avrupa Birliği (AB) üyesi 19 ülkenin maliye bakanları, Brüksel'de düzenlenen Euro Grubu toplantısında bir araya geldi.  

Euro Grubu Başkanı ve Portekiz Maliye Bakanı Mario Centeno, toplantının ardından basına değerlendirmelerde bulundu.

"Euro Bölgesi'ne katılmak için atılması gereken ilk adım"

Centeno, Hırvatistan'ın Avrupa Döviz Kuru Mekanizması'na (ERM2) ve bankacılık birliğine katılım başvurusunda bulunduğunu belirterek, "Bu, Euro Bölgesi'ne katılmak için atılması gereken ilk adım." dedi. 

Hırvatistan'ın bankacılık denetimi, kurumsal kalite, yönetim ve iş çevresi konularında çeşitli taahhütlerde bulunduğuna dikkat çeken Centeno, toplantıda Hırvatistan'ın attığı adımların bakanlar tarafından memnuniyetle karşılandığını kaydetti. 

Centeno, Hırvatistan'ın kararlı biçimde Euro Bölgesi'nin parçası olmaya çalıştığını vurgulayarak, "Euro Bölgesi'nin önümüzdeki yıllarda büyümeye devam edeceğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

Bu aşamadan sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve AB Komisyonu, Hırvatistan'ın Avrupa Döviz Kuru Mekanizması'na katılım için verdiği sözlerin uygulanmasını değerlendirecek. Yaklaşık bir yıl süreceği tahmin edilen süreç sonunda Hırvatistan, ERM 2 mekanizmasına katılabilecek. Hırvatistan, mekanizmada en az iki yıl bekledikten sonra euro para birimine geçebilme hakkında sahip olacak.

AB'ye 2013 yılında dahil olan Hırvatistan'da para birimi olarak 'kuna' kullanılıyor.

Yorumlar (0)