Avrupa Birliği liderini seçti

AB üyesi ülkelerin liderleri, yapılan uzun müzakereler sonucunda temel kurumların başkanları üzerinde anlaşmaya vardı.

DÜNYA 03.07.2019, 13:43
Avrupa Birliği liderini seçti

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, yapılan uzun müzakerelerin ardından temel kurumların başkanları üzerinde anlaşmaya vardı.

Liderler, AB Konseyi Başkanlığına Belçika Başbakanı Charles Michel'i seçtiler. En önemli pozisyonlardan biri olan AB Komisyonu Başkanlığı için ilk kez bir kadını aday gösteren liderler, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in isminde uzlaştı.

AB Yüksek Temsilciğine İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığına ise Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde'ın atanması hususunda anlaşmaya varıldı. 

AB Komisyonu Başkanlığına atanan ilk kadın 

Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosunun (AP) onayını alması durumunda AB Komisyonu Başkanlığına atanan ilk kadın olacak.

Siyasete ilk defa 43 yaşında atılan ve Almanya'nın ilk kadın Savunma Bakanı olan Leyen, bu görevi 2013'ten bu yana sürdürüyor.

Belçika doğumlu olan Leyen, 13 yaşında Almanya'ya taşındı. 61 yaşındaki Leyen, Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik Parti'nin (CDU) üyelerinden biri. CDU ise AP'deki birinci siyasi grup olan Avrupa Halk Partisinin (EPP) bünyesinde yer alıyor.

Ofisinde uzun süredir bakanlık personeli olmayan danışmanlar çalıştırdığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Leyen, 'Avrupa ordusu' kurulması çağrısında bulunuyor. Leyen, Hanover Tıp Fakültesi mezunu. 7 çocuk annesi olan Leyen, Almanca, Fransızca ve İngilizce biliyor.

AB yapısı içinde yasama sürecini başlatan, birliğin yürütme organı olarak müktesebatını, bütçesini ve programlarını uygulamaktan ve idari denetimden sorumlu kurum olan AB Komisyonu Başkanlığı, önemli koltukların başını çekiyor. 

Komisyonda, komiserlerin yanında AB görevlilerinden oluşan yaklaşık 25 bin kişilik idari teşkilat da bulunuyor.

Mevcut AB Komisyonu Başkanı Lüksemburglu Jean-Claude Juncker'in görev süresi 31 Ekim'de bitiyor. Yeni başkanın 1 Kasım'da göreve başlayacağı tahmin ediliyor.

AB Konseyi Başkanlığını üstlenen ikinci Belçikalı

Belçika'nın Fransızca konuşan Valonya bölgesinden olan 43 yaşındaki Charles Michel, 2014'ten beri Başbakanlık görevini sürdürüyor. 

İlk kez 25 yaşında bakanlık görevine getirilen ve 38 yaşında da başbakan olan Michel, Herman Van Rompuy'dan sonra AB Konseyi Başkanlığını üstlenen ikinci Belçikalı olacak.

Ülkesinde ekonomik reformlarla adından söz ettiren ve hassas koalisyon hükümetinin başbakanlığını üstlenen Michel, güçlü bir liberal olarak biliniyor.

AB Konseyi başkanının görevleri arasında toplantıların başkanlığını yapmak, toplantılarda raporlar sunmak, AB içinde anlaşma sağlanmasına yardımcı olmak ve AB'nin liderler seviyesinde dış temsilini yapmak bulunuyor.

Konsey başkanı 2,5 yıllığına seçilirken, görev süresi bir defa uzatılabiliyor. Mevcut AB Konseyi Başkanı Polonyalı Donald Tusk'un, görevi 1 Aralık'ta devretmesi bekleniyor. 

Yaşı nedeniyle eleştirilen deneyimli isim 

2004-2007 yıllarında AP Başkanlığı görevini yürüten 72 yaşındaki Josep Borell, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilciliğine aday gösterilen deneyimli bir isim olarak kabul görse de yaşı nedeniyle eleştiriliyor. 

AB Yüksek Temsilciliğini sürdüren Federica Mogherini'den 26 yaş büyük Borell'in ekonomi, mühendislik ve matematik alanlarında eğitimi bulunuyor.

Sosyalist kökenli ve ayrılıkçı karşıtı bir Katalan olarak tanınan Borell, Avrupa yanlısı tutumuyla biliniyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi aynı zamanda AB Komisyon Başkan Yardımcılığı görevini de üstleniyor.

AB üyesi ülkeler, AB'nin bir nevi 'dışişleri bakanı' olarak faaliyet gösteren etkin pozisyona kimin getirileceğine nitelikli çoğunlukla karar veriyor.

Mogherini'nin görev süresi 31 Ekim'de bitiyor. Tıpkı AB Komisyonu Başkanı gibi Yüksek Temsilcinin de AP üyelerinin çoğunluğunun onayını alması gerekiyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın başına geçen ilk kadın 

IMF'nin ilk kadın başkanı olan Christine Lagarde, bu görevi 2011'den beri sürdürüyor.

Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü üçüncü kadını seçilen Fransız kökenli avukat ve iş kadını Lagarde, daha önce Fransa'da Maliye Bakanlığını yürütmüştü. 

63 yaşındaki Lagarde,  Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı olarak seçilmesi durumunda bu görevi de üstlenen ilk kadın olacak.

Tüzel kişiliğe sahip bağımsız bir AB organı olan ECB'nin görevi, para birimi olarak avroyu kullanan AB üyesi ülkelerden oluşan Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamaktır. 

Frankfurt merkezli kurumun başkanının görev süresi 8 yıl olacak. AB üyesi ülkeler, ECB başkanını yine nitelikli çoğunlukla belirliyor.

Mevcut ECB başkanlık görevini İtalyan Mario Draghi sürdürüyor. 

Yorumlar (0)