Angelina Jolie’den dünya liderlerine “Afgan kadın” çağrısı 

Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçilerinden olan ünlü oyuncu Angelina Jolie, Avrupa Parlamentosu’nda dünya liderlerine çağrıda bulundu. Afgan kadınlarının internette görünenden daha zor zamanlar geçirdiğini aktaran Jolie, “Sizleri, yapılan eylemlerden sorumlu olmaya çağırıyorum.” ifadelerini kullandı. 

DÜNYA 02.02.2022, 09:48
Angelina Jolie’den dünya liderlerine “Afgan kadın” çağrısı 

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından verilen 2021 Sakharov Ödülleri’nin final gecesi, Afgan kadınlarının katılımıyla düzenlenen “Afgan Kadınları Günleri” etkinlikleriyle gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi ve aktris Angelina Jolie’nin gecede yayınladığı mesajı şu yöndeydi: “Taliban, çocukların ve kadınların daha iyi bir geleceğe sahip olması için düşünme yeteneklerini ve iradelerini fazla sürdüremeyecek. Dünyanın dört bir yanındaki liderler, Taliban yönetimini, Afgan kadınlara ve çocuklara yapılanlar için sorumlu hale getirmeli ve sorumluluk almalıdır.” 

“Afgan kadınlarını unutmayın” 

“Umuyorum ki dünyanın her bölgesinde özgür düşünen insanlar, Afgan kadınların unutulmamasını sağlar. Bilgiye, özgürlüğe ve güvenliğe susamış milyonlarca Afgan mülteciyi lütfen destekleyin. İnsani yardımların Afgan kadınlara ve kadınların yönetimindeki kuruluşlara ulaşmasına vesile olun.” 



“Kadınların umutları ellerinden alındı” 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed de AP’de bir konuşma gerçekleştirdi: “Afganistan’da son 20 senede kadınlar ve kız çocukları eğitime, üretkenliğe ve toplumsal rollere daha fazla erişim hakkı kazanmışken bugün ne yazık ki aynı kız çocukları ve kadınların ellerindeki umutlar acımasızca geri alındı. Afganistan’daki kötü ekonomi eğitim, istihdam ve hareket özgürlüğünü daha da kötüleştirdi. Birleşmiş Milletler olarak ülkedeki okulların yeniden açılmasını, kadınların çalışma hakkının desteklenmesini istiyoruz ve bunun için her fırsatı değerlendiriyoruz.” 

“Durum, internette görünenden daha kötü” 

Afganistan Kadın İşleri eski Bakanı Sima Samar, ülkesini şu şekilde anlattı: “Afganistan’da eğitime erişim imkanı eşit olmayan, kamusal hayata katılamayan kadınların hakları için savaşmaya devam edeceğiz. Afgan kadınları güçlü ve cesurdur. Sevdiklerimizin katledilmesine, sosyal dokumuzun tahrip olmasına, mülkümüzün harap edilmesine, zorla evlerimizden edilmelere ve toplumsal konumlarımızın bozulmasına tanık olduk ama yıkılmadık. Ülkemdeki durum, sosyal ağlarda görünenden çok daha kötü. Taliban, kadınların temel haklarını daha fazla ihlal etmemeli.” 

Yorumlar (0)