Anastasiadis: Türkiye, Osmanlı gibi davranmasın

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin "Osmanlı otokrasisi" gibi hareket etmesinin engellenmesi gerektiğini belirterek skandal bir açıklamada bulundu. 

DÜNYA 21.07.2020, 17:35 21.07.2020, 17:36
Anastasiadis: Türkiye, Osmanlı gibi davranmasın

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, basına yaptığı açıklamada, yine Türkiye rahatsızlığını dile getirdi. 

Ayasofya'nın cami statüsünü yeniden kazanmasına ve Doğu Akdeniz'de sondaj faaliyetlerinin kararlı bir şekilde yürütülmesine tepki gösteren Anastasiadis, diğer ülkeleri Türkiye'yi kınamaya çağırdı. 

Anastasiadis, Türkiye aleyhine bir politikanın hayata geçirilmesi gerektiğini, böylece Türkiye'nin "Osmanlı otokrasisi" gibi hareket etmesinin engellenebileceğini kaydetti. 

"Yatıştırma politikası geçersiz"

Türkiye karşısında yatıştırma politikasının geçersiz olduğunu ve hedeflenen sonuçlara ulaşılamadığını aktaran Anastasiadis, bunun için tek bir çözüm olduğunu söyledi.

"18. yüzyıldaymış gibi hareket etmemeli"

Anastasiadis, uygun önlemler aracılığıyla Türkiye'ye kesin mesajlar verilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin "Osmanlı otokrasisinin rahat bir şekilde davranabildiği 18. yüzyıldaymış gibi hareket edemeyeceğini" gösterecek bir tavır ortaya konması gerektiğini ifade etti. 

"Provokatif kutlamalar yapıyorlar"

Diyaloğun tekrar başlamasına hazır olduğunu da kaydeden Anastasiadis, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın yol dönümü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yapılan kutlamalara da değindi.

Anastasiadis, kendilerinin acı çektiğini, başkalarının ise provokatif kutlamalar gerçekleştirdiğini belirtti. 

"Türk işgali"

Türkiye'nin işlediği "suçların" uluslararası toplumca sürekli kınanmasına ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan kararlara rağmen, daha çok tahrik edici eylemlerin gerçekleştirildiğini kaydeden Anastasiadis, bu durumun bölgedeki mevcut istikrara zarar verdiğini söyledi.

Anastasiadis, Kıbrıs Barış Harekâtı'nı "Türk işgali" olarak nitelendirirken, günümüzde de Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını muhafaza etme bahanesiyle işgal gerçekleştirildiğini ileri sürdü. 

Yorumlar (0)