Amerikan ordusundaki 64 bin 270 askerin henüz aşı olmadığı ortaya çıktı 

ABD ordusunda Covid-19 aşısı hakkında verilen emirlerin yerine getirilmediği belirlendi. Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Deniz Piyadeleri’nde görevli olan fakat aşı için tanınan sürenin son bulmasına karşın aşı olmayan 21 binden fazla asker bulunuyor. Kara Kuvvetleri için belirlenen son aşı tarihinin 25 Aralık olmasına karşın bu takımda olup da henüz aşı yaptırmayan 42 binden fazla asker bulunuyor. İki aşısını da yaptıran asker sayıları ise toplam asker sayısına nazaran az. 

DÜNYA 02.12.2021, 10:28
Amerikan ordusundaki 64 bin 270 askerin henüz aşı olmadığı ortaya çıktı 

ABD’de Savunma Bakanlığı, bünyelerinde bulunan ordular için Covid-19 yaptırılması yönünde talimat vermişti. 24 Ağustos 2021 tarihinde tüm kuvvetlere gönderilen genelgeye göre ulusal muhafızlar, rezerv muhafızları, muvazzaflar dahil olmak üzere tüm askeri rütbelerdeki vatandaşların Covid-19 aşısı yaptırması zorunlu tutulmuştu. Hava ve Deniz Kuvvetleri’nde sona eren süreye karşın on binlerce askerin aşı yaptırmadığı ortaya çıktı. Kara Kuvvetleri için ise son tarih 25 Aralık olarak belirlendi fakat kara ordusundaki askerlerin aşı durumlarının da hiç iç açıcı olmadığı belirlendi. 

Deniz Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri 

Deniz Piyadeleri ve Deniz Kuvvetleri’ndeki duruma bakıldığında aşı için son tarihin 28 Kasım 2021 olduğu fakat bu iki kuvvetten toplam 11 bin 970 askerin hiç aşı olmadığı görülüyor. 

Yalnızca Deniz Kuvvetleri’ne bağlı askerlerden 2 bin 970 kadarı hiçbir şekilde aşı olmadı. Aşı olmayan Deniz Kuvvetleri personellerinin 2bin 531 tanesi ise “dini gerekçe” sunarak aşıdan muaf tutulma talebinde bulundu. Fakat buna karşın Deniz Kuvvetleri personelinin yüzde 99’u (654 bin 110 asker) ya bir ya da iki doz aşı yaptırdı. Deniz Kuvvetleri’nde çift doz aşı yaptıranların sayısı 325 bin 570, tek doz aşı yaptıranların sayısı da 328 bin 540 olarak kaydedildi.  

Deniz Piyadeleri personelleri için de son aşı tarihi 28 Kasım 2021 idi. Bu gruptaki askerin yüzde 95’inin bir ya da iki doz aşı yaptırdığı ortaya çıktı. Kalan yüzde 5’lik kısım yaklaşık 9 bin askere tekabül etti. Deniz Piyadeleri’nde hiçbir şekilde aşı olmayan 9 bin askerden 1300 tanesi ise dini gerekçelerle aşıdan muaf tutulmayı talep etti.  



Hava Kuvvetleri 

Hava Kuvvetleri personelleri için son aşı tarihi 2 Kasım 2021 olarak belirlenmişti. Bu gruptaki askerlerin yüzde 97’sinin tek ya da çift doz aşı olduğu; yüzde 3’lük kesimin (9 bin 800 asker) ise hiçbir şekilde aşı olmadığı vurgulandı. Hava Kuvvetleri’nde dini gerekçeyle muaf tutulmayı isteyen asker sayısı ise bilinmiyor.  

Kara Kuvvetleri 

Kara Kuvvetleri personelleri için son aşı yaptırma tarihi 25 Aralık 2021. Bu gruptaki personellerin yüzde 95’inin tek ya da çift doz olarak aşılanmış olduğu fakat yüzde 5’lik kesimin (42 bin 500 asker) hiçbir şekilde aşı yaptırmadığı belirtildi.  

Pentagon’dan yaptırım kararı 

Pentagon Sözcüsü John Kirby, aşısız personellerin sevk ve eğitim işlemlerinin sekteye uğrayacağını ve bunun devam etmesi durumunda ordudan atılmaya kadar gideceğini belirtti. Ayrıca Pentagon’un, aşı yaptırmayan askerler üzerinde yaptırım uygulayacağı; yaptırımın ilk adımının ise maaş kesintisi olduğu kaydedildi. 

Yorumlar (0)