Almanya’dan İsrail - Gazze açıklaması: Ek sınır kapıları acilen açılmalı

Mısır'a hareketinden önce açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail ve Gazze'de açlığın son bulması için İsrail ile Gazze arasında ek sınır kapılarının acilen açılması gerektiğini vurguladı.

DÜNYA 24.03.2024, 19:54 Şeyda Gül
Almanya’dan İsrail - Gazze açıklaması: Ek sınır kapıları acilen açılmalı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Mısır'a hareketinden önce önemli değerlendirmelerde bulundu. Açlığın son bulması için İsrail ile Gazze arasında ek sınır kapılarının acilen açılması gerektiğini ifade eden Baerbock, ek sınır kapısı açılması için uluslararası ortaklarla çaba harcadıklarını dile getirdi. Baerbock, “İnsanların her şeye ihtiyacı var, her bir kutu gıda, ilaç, su arıtma tableti ve tıbbi malzeme önemli” şeklinde konuştu.

İsrail ordusunun uluslararası insancıl hukuka uyması gerekiyor

Almanya için İsrail'in kendi halkının güvenliğini savunmasının önemli olduğunu aktaran Baerbock, ancak İsrail ordusunun uluslararası insancıl hukuka uyması gerektiğinin de açık olduğunu vurguladı. İsrail'in güvenliği konusundaki sorumluluklarının arkasında olduklarını vurgulayan Baerbock, “Hamas silah bırakmalı ve 7 Ekim'i bir daha asla İsrail halkına yaşatmamalıdır” ifadelerini kullandı.

​​​​​​​

İnsani ara, barış umudunu canlı tutacaktır

Hedefe salt askeri yöntemlerle ulaşılamayacağını belirten Baerbock, askeri harekatın da uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde sınırları olduğunu söyledi. Sadece kalıcı bir ateşkese yol açacak acil bir insani aranın barış umudunu canlı tutacağını dile getiren Baerbock, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Gazze cehenneminde bir milyondan fazla çocuk, kadın ve erkek açlık tehdidi altında. Bu durum tek bir gün bile devam etmemeli” değerlendirmesinde bulundu.

İsrailli mevkidaşıyla görüşmesi planlanıyor

Bakan Baerbock’ın yarın Mısır'ın başkenti Kahire'de mevkidaşı Samih Şukri ile görüşeceği kaydedildi. Görüşmenin ardından Baerbock’un akşam saatlerinde İsrail'e hareket edeceği vurgulandı. Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ile görüşmesi beklenen Alman Dışişleri Bakanı Baerbock'un Salı günü de İsrailli mevkidaşı Yisrael Katz ile görüşmesi planlanıyor.

Yorumlar (0)