Almanya'da Yeşiller'den zafer: Oy oranını ikiye katladı!

Almanya'da pazar günü gerçekleştirilen Hamburg eyalet parlamentosu seçimlerinde Yeşiller, oy oranını iki katına çıkararak ikinci sırada yer almayı başardı.

DÜNYA 24.02.2020, 11:00
Almanya'da Yeşiller'den zafer: Oy oranını ikiye katladı!

Almanya'da pazar günü Hamburg eyalet parlamentosu seçimleri gerçekleştirildi. Seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SDP), oyların yüzde 39'unu alarak ilk sıraya yerleşti. 

Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) oy oranında 2015'deki seçimlere göre 6 puanlık bir düşüş görüldü. 

Yeşiller Partisi ise seçimlerde önemli bir başarı elde etti. Yeşiller, oyların yüzde 24,2'sini alarak ikinci sıraya yerleşti. Böylece, bir önceki seçimde yüzde 12,3 olan oy oranını iki katına çıkarmış oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) oy oranı yaklaşık 4,7 puanlık düşüşle yüzde 11,2 oldu. Sol Parti ise yüzde 9,1'lik bir oy oranına sahip oldu.

Hür Demokrat Parti (FDP) ve Almanya için Alternatif Partisi'nin, Hamburg eyalet parlamentosunda yüzde 5 olan seçim barajını geçip geçmeyeceği merak ediliyordu.

Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5,0 oranında oy kazanırken, sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi ise yüzde 5,3’lük oy oranınsa sahip oldu. Hür Demokrat Parti'nin (FDP) barajı geçip geçmediği oyların tam olarak sayılmasından sonra netleşecek.

"Yeni koalisyon için müzakerelere başlanacak" 

Seçim sonuçlarına göre Hamburg eyaletinde 2015 yılından beri iktidarda olan Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) - Yeşiller Partisi koalisyonu, yine hükümette kalma olanağını kaybetmedi. 

Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher, yeni koalisyon hükümetini kurmak amacıyla kısa süre içerisinde Yeşiller Partisi ile müzakerelere başlayacağını kaydetti. İki partinin oyları,  Hamburg Senatosu’nda üçte ikilik bir çoğunluk yakalanmasını sağlıyor. 

Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile görüşmede bulunacağını bildirdi çünkü matematiksel olarak Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP), Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile beraber koalisyon hükümeti kurma olanağına da sahip bulunuyor.

Angela Merkel'in partisinden "tarihî hezimet"

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), Hamburg tarihindeki en kötü sonucunu aldı. Sonuçları "tarihî hezimet" olarak nitelendiren Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Sekreteri Paul Ziemiak, Thüringen'de yaşanan hükümet krizinin bu sonuçlarda rol oynadığını ifade etti.
 

Yorumlar (0)