Alman yetkilinin enerji tasarrufu tavsiyesi: "Duş almayın, bez kullanın"

Almanya'da bir eyalet başbakanı, enerji krizine ilişkin verdiği röportajda duş alıp almadığının sorulması sonrasında, daha da iyisini yaptığını belirterek, "Daima duş almak zorunda değilsin. El bezi var, kullanışlı bir buluş" sözlerini kullandı.

DÜNYA 20.08.2022, 13:38 20.08.2022, 17:44
Alman yetkilinin enerji tasarrufu tavsiyesi: "Duş almayın, bez kullanın"

Almanya'da İsviçre ve Fransa sınırındaki yaklaşık Baden-Württemberg eyaletinin başbakanı Winfried Kretschmann, şu anda Almanya’nın karşı karşıya olduğu enerji krizi ile ilgili bir gazeteye röportaj verdi. 

“Duş almak zorunda değilsin, el bezi var”

Bu röportajında Kretschmann, enerji israfını önlemek amacıyla kişisel olarak aldığı tedbirleri dile getirdi.

Evinin çatısında dev bir güneş enerjisi olduğunu, elektrikli bir araba kullandığını ifade eden Kretschmann, evinin yalnızca bir odasını ısıttığını belirtti. Duş alıp almadığı sorulan Kretschmann, kendisinin daha iyisini yaptığını belirterek, "Daima duş almak zorunda değilsin. El bezi var, kullanışlı bir buluş" şeklinde konuştu. 

Büyük oranda Rus gazına bağlı olan Almanya, son zamanların en büyük enerji krizini yaşıyor. Doğalgaz ithalatının yarısı için Rusya'ya bağlı olan Almanya'da, Rus Gazprom'un Kuzey Akım 1 boru hattından gaz akışını yüzde 20’ye indirmesiyle birlikte başkent Berlin, Hannover ve Münih de dahil olmak üzere pek çok kentte enerji tasarrufu tedbirleri alınmıştı.

Almanların üçte ikisi duş süresini azalttı

Hükümet, ofis ve kamu binaları ile salonlar gibi “insanların sık sık vakit geçirmediği alanlarda” ısıtma sistemlerinin kapatılması konusunda çağrı yapılmıştı. Öte yandan bazı kentlerde bulunan sokak aydınlatmaları da azaltılırken, Berlin'de 200 tarihi anıt ve binayı aydınlatan spot ışıkları kapatılmıştı.

Araştırma enstitüsü INSA’nın, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği ankete bakıldığında, Almanların üçte ikisi hükümetin çağrılarından sonra duşta geçirdikleri süreyi de azalttı.

Yorumlar (0)