Alçak saldırı dünya basınında: Türkiye, en kötü günü yaşadı!

İdlib'de rejim unsurları tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerine yönelik gerçekleştirilen alçak saldırı, dünya basınında büyük yankı uyandırdı. İngiltere'nin ünlü gazetelerinden The Guardian, "Türkiye, Suriye iç savaşında en kötü günü yaşadı. Rusya üç aydır İdlib'de Şam'a yardım ediyor." ifadelerini kullandı. 

DÜNYA 28.02.2020, 09:31 28.02.2020, 09:53
Alçak saldırı dünya basınında: Türkiye, en kötü günü yaşadı!

İdlib'de Beşşar Esed rejimi unsurları tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerine yönelik hava saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucu 33 Türk askeri şehit oldu. 

Rejimin alçak saldırısı dünya basınında da yer aldı. 

"Türkiye, NATO'nun 5'inci maddesini işletme hakkına sahip"

Alman Deutsche Welle'nin (DW) haberinde, Türkiye'nin NATO'nun 5'inci maddesini işletme hakkına sahip olduğu kaydedilerek,  "Ancak böyle bir kontekste bu maddenin işletilmesine onay verilir mi bilinmiyor. Daha önce sadece bir kez bu madde işletildi o da ABD'nin talebiyle Afganistan'da." denildi.

5'inci madde ne diyor?

"Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da kendilerinden birine ya da daha fazlasına yöneltilecek silahlı bir saldırının, hepsine yönelmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa, BM Yasası'nın 51'inci Maddesi'nde tanınan bireysel ya da kollektif öz savunma hakkını kullanarak herbirinin, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile uyum içinde, silahlı güç kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak, saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflar'a yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldırı ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir."

"Yeni bir insani kriz dalgası tetiklenebilir"

Katar merkezli Al Jazeera'nin haberinde, "Hava saldırısında Türk askerlerinin hayatını kaybetmesi gerilimi daha artıracak, yeni bir insani kriz dalgası tetiklenebilir." ifadeleri kullanıldı.

"Suriye'deki savaşın seyrini değiştirebilir"

Amerikan gazetesi New York Times'ın haberinde, Türk ordusunun Suriye'nin kuzeybatısında gerçekleştirilen hava saldırısında büyük kayıp yaşadığını belirtilerek, "Bu saldırı Suriye'deki savaşın seyrini değiştirebilir." ifadelerine yer verildi. 

Haberde, "Türk yetkililer saldırının Suriye hükümetine bağlı birlikler tarafından gerçekleştiğini söyledi, ama son haftalarda bölgede hava saldırıları düzenleyen taraf Rus savaş uçaklarıydı. Muhalefet, Türkiye'nin Amerika, NATO veya hava desteği olmadan Suriye'de müdahalede bulunmasını sorguluyor." denildi. 

"Bir gündeki en büyük kayıp"

Associated Press (AP) haber ajansı, alçak saldırıya ilişkin, "Türk yetkililer Suriye'nin kuzeybatısındaki hava saldırısında askerlerin hayatını kaybettiğini açıkladı, bir gündeki en büyük kayıp." ifadelerini kullandı. 

"Rusya üç aydır İdlib'de Şam'a yardım ediyor"

İngiltere'nin ünlü gazetelerinden The Guardian'ın haberinde, Türkiye'nin Suriye iç savaşında en kötü günü yaşadığını vurgulanarak, "Rusya üç aydır İdlib'de Şam'a yardım ediyor. Hayatını kaybeden Türk askerinin sayısının 22 ila 70 arasında değiştiğine dair haberler geliyor." denildi. 

Haberde, "Türk kaynaklar saldırıdan Suriye rejimini suçladı ama İdlib'deki bazı kaynaklar ve teyit edilemeyen gece görüntüleri saldırının Rus hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğine işaret ediyor. Rusya üç aydır İdlib'de Şam'a yardım ediyordu. Ankara ile Moskova arasında önemli ticaret, enerji ve savunma bağları olsa da, iki ülke arasındaki ilişkiler Suriye'deki şiddet olayları nedeniyle bir sınavdan geçiyor, farklı tarafları destekliyorlar." ifadelerine yer verildi. 

"Rejim ve müttefiki Rusya, birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi"

Fransız Le Monde, bombardımanların Ankara ile Moskova'nın arasını açma riski doğurduğunu kaydederek, "Rus ve Türk yetkililer arasındaki yeni tur görüşmeler Perşembe günü Ankara'da gerçekleşti, sonucuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Şam, Rusya'nın hava desteğiyle 2019 Aralık ayında İdlib'in geri alınması için operasyon başlattı. Son haftalarda rejim ve müttefiki Rusya, Türkiye sınırındaki birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi." ifadelerini kullandı. 

"Topyekûn bir çatışmaya itme riski taşıyor"

İngiliz Financial Times, Türkiye'de bir ay içinde hayatını kaybeden asker sayısının 43'e ulaştığını aktararak, şu ifadelere yer verdi:

"Saldırı, Türkiye'yi Suriye rejimi ile Rus müttefiklerine karşı topyekûn bir çatışmaya itme riski taşıyor. Erdoğan, Esad birliklerinin bölgeden çekilmesi için şubat ayı sonuna kadar süre tanıdı ve çekilmemeleri durumunda Türkiye'nin zorla birlikleri bölgeden uzaklaştıracağı tehdidinde bulundu.

Bu saldırıyla, İdlib'deki insani krizi ve mülteci akınını önlemeye çalışan Türkiye, NATO üyesi müttefiklerinden destek çağrısını yineleyecektir. Şimdiye kadar hiçbir NATO üyesi 5. Maddenin resmi olarak devreye girmesi için görüşmelerde bulunmadı."

Yorumlar (0)