Afrika’nın en zengin kadınına 'sömürü' soruşturması!

"Afrika’nın en zengin kadını" Isabel dos Santos’un babasının eski cumhurbaşkanı başkanı olduğu Angola’yı sömürerek "milyar dolarlık bir servet yarattığı" sızdırılan belgelerle açığa çıkarıldı.

DÜNYA 20.01.2020, 22:05
Afrika’nın en zengin kadınına 'sömürü' soruşturması!

Angola'nın eski Cumhurbaşkanı José Eduardo dos Santos'un en büyük çocuğu olan Isabella dos Santos’un, ülkenin zengin enerji, petrol ve maden kaynaklarını yolsuzluk yaparak sömürdüğü sızdırılan belgelerle tespit edildi. 

Luanda Sızıntıları

"Luanda Sızıntıları" adı verilen belgeler BBC, The Guardian gibi büyük gazetelerin içinde yer aldığı 37 medya kuruluşunun erişimine açıldı.

Buna göre 46 yaşındaki Santos, babasının cumhurbaşkanlığı döneminde (1979-2017) eşi Sindika Dokolo birlikte devletin varlıklarını zimmeti geçirmek için çeşitli anlaşmalar yaptı. 

Serveti 2,1 milyar dolar!

Forbes verilerine göre 2,1 milyar dolarlık bir serveti bulunan dos Santos, petrol, mücevher, telekom sektöründe bir hayli etkin konumda bulunuyor.

Sızdıran belgeler ile birlikte, Angola’da dos Santos ile ilgili yolsuzluk soruşturması açıldı. Ülkedeki mal varlığı dondurulan dos Santos, kendisi hakkındaki iddiaların doğru olmadığını ve hükümet tarafından yapılan bir cadı avına maruz kaldığını öne sürdü.

"Angola vatandaşlarının umutlarını ve hayallerini çalıyordu"

Konuyla ilişkin BBC’ye konuşan Yolsuzluk İzleme Örgütü Başkanı Andrew Frenstein, "Dünyanın herhangi bir köşesinde çekilen parlak bir derginin kapağında yer aldığında, Fransa’nın güneyinde yaptığı muhteşem partilerde, o her zaman Angola vatandaşlarının umutlarını ve hayallerini çalıyordu.” dedi.

Yorumlar (0)