Afganistan, Taliban'la takas yapacak

Afgan hükümeti, Taliban'la mahkum takası yapacağını açıkladı.

DÜNYA 12.11.2019, 11:20
Afganistan, Taliban'la takas yapacak

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkesinin elinde tuttuğu 3 Talibanlıyı, Taliban'ın mahkumu biri Amerikalı diğeri de Avustralyalı 2 kişi için takas edeceğini duyurdu.

Gani, takası önce Taliban'ın iki Afganistan Amerikan Üniversitesi profesörü ABD'li Kevin King ve Avustralyalı Timothy Weeks'i serbest bırakması koşuluyla gerçekleştireceğini ifade etti. İki profesör, Taliban tarafından 2016 Ağustos'unda kaçırılmıştı.

Ortak operasyon sonuç vermedi

Afgan Cumhurbaşkanı, "Profesörleri bulmak için ABD'yle ortak düzenlediğimiz operasyonumuz sonuç vermedi; iki profesörün sağlığı da yakalandıkları günden beri kötüye gidiyor" diyerek takasın gerekçesini açıkladı. Afganistan'ın aldığı takas kararı, ABD ve Taliban arasındaki barış görüşmelerinin yeniden gündeme gelmesiyle önem kazandı. Gani, takasın barış görüşmelerinin önünü açacağını söyledi.

Hakkani Ağı'nın liderinin kardeşi de var

Afganistan'ın serbest bırakacağını açıkladığı Talibanlılar arasında Hakkani Ağı'nın lideri Siraceddin Hakkani'nin kardeşi Enes Hakkani ve örgütün lider vekillerinden biri de var.

Hakkani Ağı, son yıllarda Afganistan'da büyük çaplı militan saldırıların tertipleyicisi bir örgüt olarak öne çıktı. Hakkani Ağı'nın Pakistan bazlı olduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)