Afganistan'da üniversiteler açıldı, bu kez kızlar olmadan!

2021'de Afganistan'da yönetimi ele geçiren şeriatçı Taliban, geçen yıl aralık ayında kızların üniversiteye gitmesini yasaklamıştı. Bugün itibarıyla ülkede ilk defa kız öğrenciler olmadan üniversitelerde ders başı yapıldı. Bazı kız öğrenciler, üniversite kapılarına gelerek kararı protesto etti. Çeşitli üniversitelerden birçok erkek öğrenci, haklarını savunan kız öğrencilere destek vereceklerini bildirdi.

DÜNYA 06.03.2023, 16:08 Hakan Öksüz
Afganistan'da üniversiteler açıldı, bu kez kızlar olmadan!

Afganistan'daki şeriatçı geçici hükümetinin Yüksek Eğitim Bakanlığı, üniversitelerde eğitimin bugün itibarıyla başladığını duyurdu. Kız öğrencilerin üniversiteye gitmesinin yasaklanması ve kış aylarında derslere ara verilmesinin ardından ülke genelinde okullar yeniden açıldı. Üniversitelere sadece erkek öğrencilerin gittiğini gösteren kareler, uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdı.

Şeriatçı Taliban yönetiminin hüküm sürdüğü Afganistan'da sabah saatleri itibarıyla erkek öğrenciler üniversitelere doluştu. Kız öğrencilerden yoksun ve renksiz yeni eğitim düzenine dair görüntüler, yabancı basının ilgi odağı oldu. Okulların önünde protesto amaçlı küçük gruplar halinde toplanan kız öğrenciler içeri alınmadı.

Bazı kız öğrenciler, okul kapılarına gelerek sessiz protesto yaptı

Sosyal medyadan paylaşımlarda bulunan kız öğrenciler, "Kızların üniversiteye gitmesi serbest bırakılana kadar üniversitelerdeki eğitimi protesto edeceğiz." ifadelerine yer verdi. Belh Üniversitesinden bazı erkek öğrenciler de kız öğrencilere destek vereceklerini aktardı.

Taliban yönetiminde üniversitelerin olanaklarının ciddi ölçüde daraldığını Kabil Üniversitesi öğrencileri, kızların eğitime dahil edilmesinin zorunlu olduğunu savunuyor. Bugün okullarda ders işlenmediğini kaydeden öğrenciler, "Sadece içerik ve müfredat hakkında bilgilendirildik." dedi.

Lime Suheyl: "Adeta varlığımız yok edildi, toplumdan silindik"

Kampüse alınmayacağını bilmesine rağmen iki arkadaşı ile beraber okulun giriş kapısının önüne gelen Kabil Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde 3'üncü sınıf öğrencisi olan Lime Suheyl, "Okula büyük umutlarla başlamıştım. Adeta varlığımız yok edildi, toplumdan silindik. Ne hedeflerimiz ne de isteklerimiz onların umrunda. Erkeklerin kapıdan içeri girmesi ama bizim insan muamelesi görmememiz, umut kırıcı." ifadelerini kullandı.

Danış Taban: "Bugün sınıflar çok sıkıcıydı"

Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü öğrencisi Danış Taban, "Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından birçok iyi hoca yurt dışına gitti. Bugün sınıflar çok sıkıcıydı. İlk defa kızların olmadığı sınıflarda derse girdik. Bir parçamız yok gibiydi, buruk bir gün oldu. Zaten erkeklerin de çoğu gelmemişti." diye konuştu.

Yorumlar (0)