ABD: Wagner grubu "uluslararası suç örgütü" sayılacak

Beyaz Saray, Ukrayna'da etkinlik gösteren Wagner adlı paramiliter örgütü "uluslararası suç örgütü" olarak tanıyacaklarını duyurdu. Wagner'in zaman zaman Rusya Savunma bakanlığı yetkilileriyle de anlaşmazlık yaşadığı vurgulandı.

DÜNYA 21.01.2023, 09:50 22.01.2023, 13:00 Hakan Öksüz
ABD: Wagner grubu "uluslararası suç örgütü" sayılacak

Rus askeri şirketi Wagner'in Ukrayna cephesindeki faaliyetlerinin incelendiğini duyuran Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, verilen önemli kararı günlük basın toplantısında açıkladı. Wagner adlı paramiliter grubun Ukrayna'da savaşan 50 bin üyesinin olduğunu söyleyen Kirby, "Bunlardan 10 bini sözleşmeli personel. Sahada çok fazla etkinlik göstermeye başladılar." dedi.

"Rusya'dan kalkan boş trenler, Kuzey Kore'den dolu döndü"

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileriyle bile anlaşmazlık yaşayan Wagner grubunun gücünü artırdığını belirten Kirby, "Yaptırımlardan dolayı Rusya'nın yeni silah tedarikçileri aradığını biliyoruz. Ukrayna'da kullanmak için Kuzey Kore'den silah aldıklarına dair elimizde kanıtlar var. Roket ve füzelerin taşındığı vagonlara dair uydu fotoğrafları elimize ulaştı. Kuzey Kore, Wagner grubuna silah gönderdiğini inkar ediyor. 18 Kasım'da Rusya'dan kalkan boş trenlerin, 19 Kasım'da Kuzey Kore'de roket ve füze yüklenerek geri geldiğini kanıtladık." ifadelerini kullandı.

"Örgütün uluslararası faaliyetleri kısıtlanacak"

Kuzey Kore tarafından Wagner'e sağlanan söz konusu silah yardımlarının, sahadaki durumu değiştirmediğini vurgulayan John Kirby, "Kuzey Kore, bu silah teslimatlarını sonlandırmalı. Wagner'e uygulayacağımız yaptırımı genişletiyoruz. Wagner'i uluslararası suç örgütü olarak tanıyacağız. Bu karar, örgütün uluslararası arenadaki faaliyetlerini iyice kısıtlanmış olacak. Öte yandan Ukrayna'ya desteğimizi sürdüreceğiz. Dün de Ukrayna'ya 2,5 milyar dolarlık ilave askeri yardımı duyurmuştuk." değerlendirmesinde bulundu.

Putin'in yakın arkadaşı kurdu

Wagner grubu, Rusya lideri Putin'in yakın arkadaşı olan Yevgeny Prigozhin tarafından kuruldu. Daha önce Suriye, Kırım, Libya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde de faaliyetlerde bulunan paramiliter grup, savaş suçları işlediği gerekçesiyle eleştirildi. 

Yorumlar (0)