ABD Ulusal Güvenlik Yetkilisi "endişelenmiş"

ABD'de Başkan Donald Trump'a yönelik azil soruşturması kapsamında Kongre'de ifade veren üst düzey Ulusal Güvenlik Konseyi Yetkilisi Alexander Vindman, Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesine dair endişelerini daha önce de birkaç kez dile getirdiğini söyledi.

DÜNYA 30.10.2019, 10:34 30.10.2019, 10:46
ABD Ulusal Güvenlik Yetkilisi "endişelenmiş"

ABD'de Trump'a yönelik devam etmekte olan azil soruşturmasında, Kongre'deki kapalı oturumda ifadeye çağrılan ilk Beyaz Saray yetkilisi üst düzey Ulusal Güvenlik Konseyi Yetkilisi Vindman oldu. Vindman, Trump'ın Zelenksiy ile temmuz ayında yaptığı ve soruşturmanın açılmasına yol açan telefon görüşmesini dinleyen isimlerden biriydi.

"Endişelendim"

Irak’ta önce askerî diplomatik görevlerde bulunan 44 yaşındaki Vindman, ifadesinde Başkan Trump’ın 25 Temmuz’da Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelinski ile yaptığı telefon konuşmasını dinlediğini, bu konuşmadan kaygı ve endişe duyduğunu belirten Vindman, ifadesinde "Yabancı bir ülkeden, bir ABD vatandaşını (Joe Biden) soruşturmasını istemenin doğru olduğunu düşünmüyorum. ABD hükûmetinin Ukrayna'dan destek istediği yönündeki işaretleri görünce endişeye kapıldım." şeklinde konuştu.

"Düzmece"

Trump, Salı günü Twitter’dan yazdığı mesajlarla Temsilciler Meclisi tarafından yürütülen azil soruşturması için “düzmece” ifadesini kullanmıştı. Trump mesajında “Neden adını daha önce hiç duymadığım insanlar telefon görüşmemle ilgili ifade veriyor? Sadece görüşmenin dökümünü okuyun ve bu azil cadı avı sona ersin!” yazmıştı.

İlk kez 10 Temmuz'da söyledi

20 yıllık meslek tecrübesine sahip ve görüşmeye ilişkin endişelerini daha önce iki kez Ulusal Güvenlik Konseyi'nde ifade eden Vindman, kaygılarını ilk kez 10 Temmuz’daki bir toplantıda dile getirdi. Bu toplantıda ABD’nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland, Ukrayna’nın 2016 seçimlerini soruşturmasının ve Biden ailesine yakın bir enerji şirketi olan Burisma’nın soruşturulmasının önemine dikkat çekti.

VoA'da (Amerika’nın Sesi) yer alan habere göre ise Vindman, Sondland’e sözlerinin uygunsuz olduğunu, Biden’ın ve oğlunun soruşturulması talebinin ulusal güvenlikle ilgili olmadığını, bu tür soruşturmaların Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

Sondland, Trump'ı tutuyor

Trump’ın seçim kampanyasına 1 milyon dolar bağış yapan varlıklı iş adamı Sondland ise olayı farklı anlattı. Azil soruşturması kapsamında ifade veren Sondland, Ulusal Güvenlik Konseyi’nden kimsenin kendisine kaygılarını iletmediğini söyledi. Sondland, Biden ve Burisma arasında bir bağlantı görmediğini de söyledi.

Vindman’ın ifadesinde “Ukrayna’nın Biden’lara ve Burisma’ya bir soruşturma açması halinde bu partizan bir oyun olarak değerlendirilecektir bu da Amerika’nın Ukrayna’ya şimdiye kadar verdiği partiler üstü desteği azaltacaktır. Bu da genel anlamda ABD ulusal güvenliğini tehdit edecektir” ifadeleri yer alıyor.

Vindman muhbir mi?

Vindman, ulusal güvenlik konseyine girmeden önce birçok askerî ve diplomatik misyonda görev yaptı. Bunlar arasında Avrupa ilişkileri direktörlüğü ve Ukrayna uzmanlığı da var. Vindman’ın telefon görüşmesiyle ilgili ilk resmî şikayeti yapan ve adı hala açıklanmayan muhbir olduğu Beyaz Saray'daki söylentiler arasında.

Yorumlar (0)