ABD Ukrayna’yı hayal kırıklığına uğrattı: Çin’in dronelerine yöneldi

Ukrayna, 2 yılı aşkın süren Rusya-Ukrayna savaşında savunma ihtiyacını Amerikan girişimcilerin drone'larıyla karşılamaya çalışmıştı. Ancak Wall Street Journal'ın haberine göre, Amerikan drone'ları hem pahalı hem de hatalı olduğu için Ukrayna, Çin drone'larına yöneldi.

DÜNYA 18.04.2024, 15:58 18.04.2024, 18:10 Melina Ay
ABD Ukrayna’yı hayal kırıklığına uğrattı: Çin’in dronelerine yöneldi

Ukrayna, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı saldırılarla mücadele için Amerikan drone'larına başvurdu. Ancak Wall Street Journal'ın haberine göre, Amerikan start-up'ların drone'larındaki maliyet ve kalite sorunları nedeniyle Ukrayna, daha ucuz Çin drone'larına yöneliyor.

Rotadan çıktı

Silikon Vadisi'ndeki Skydio şirketi, Ukrayna'ya yardım amacıyla yüzlerce İHA gönderdi, ancak bu drone'lar Rusya'nın sinyal bozucu sistemleri nedeniyle etkili bir şekilde çalışamadı ve kayboldu.

İHA satışında beklenen yakalanamadı

Wall Street Journal'daki habere göre, çoğu Amerikan start-up'ının İHA'larının savaş koşullarında başarısız olduğunu ve şirketlerin savaşla birlikte İHA satışlarının artacağı umudunun boşa çıktığını belirtildi. Aynı zamanda, Pentagon'un binlerce küçük insansız hava aracına güvenilir bir şekilde erişim sağlama ihtiyacı için de kötü bir haber olduğu vurgulandı.

Çin ürünlerine yöneldi

WSJ’nin belirttiklerine göre, drone'ların kritik bir rol oynadığı bu savaşta Amerikan şirketlerinin etkin bir varlık gösteremediği ifade edildi. Amerikan drone'larından istediği verimi alamayan Ukrayna, daha uygun fiyatlı Çin ürünlerine yöneldi.

ABD İHA’ları yetersiz kaldı

WSJ Ukrayna hükümet yetkililerine atıfta bulunarak, ABD yapımı insansız hava araçlarının kırılgan olduğunu ve Rus sinyal bozucu teknolojilerine karşı mücadelede yetersiz kaldığını belirtti. Bazen bu drone'lar, havalanmayı, görevi tamamlamayı veya geri dönmeyi başaramadı.

Kendi yerli drone sektörünü geliştirdiler

Ukrayna'nın Çinli SZ DJI Technology gibi şirketlere ait drone'ları tedarik ettiği, Ukrayna için bu alışveriş ABD ile yapılana kıyasla oldukça uygun olduğu belirtildi. Ukrayna ordusu ayda yaklaşık 10 bin drone kullanıyor. Çin drone'ları ABD drone'larından on binlerce dolar daha ucuz kalıyor.

Diğer yandan Ukrayna'nın Çin'den aldığı drone parçalarıyla kendi yerli drone sektörünü geliştirdiği aktarıldı.

Yorumlar (0)