ABD-Taliban ateşkesi sona erdi!

Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Rahimi, "Son 7 gün içerisinde ülke genelinde Taliban tarafından düzenlenen saldırılarda 21 güvenlik görevlisi ile 9 sivil hayatını kaybetti" dedi.

DÜNYA 28.02.2020, 20:33
ABD-Taliban ateşkesi sona erdi!

ABD ile Taliban arasındaki barış anlaşması sonucu Taliban tarafından 22 Şubat'tan itibaren başlatılan şiddeti azaltma süreci bugün tamamlandı.

Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasrat Rahimi, şiddeti azaltma süresince ülke genelinde Taliban'ın farklı noktalara saldırı düzenlediğini belirtti.

Ülkenin Helmand, Kabil, Kandahar, Uruzgan, Belh, Kapisa, Samangan, Zabul, Farah, Gazne, Logar, Badahşan ve Lagman vilayetlerinde Taliban militanlarınca saldırılar yapıldığını belirten Rahimi, "Son 7 gün içerisinde ülke genelinde Taliban tarafından düzenlenen saldırılarda 21 güvenlik görevlisi ile 9 sivil hayatını kaybetti." açıklamasını yaptı.

Bu saldırılarda 49 kişinin de yaralandığını kaydeden Nasrat Rahimi, tüm bu saldırılara rağmen Taliban'ın öncekilere göre bu süre boyunca şiddeti azalttığını belirtti.

ABD ve Taliban arasında barış anlaşması 

ABD ile Taliban arasında yaklaşık bir yıl süren barış anlaşmasının yarın Katar'ın başkenti Doha'da imzalanacağı tahmin ediliyor.

Yarınki ABD-Taliban barış anlaşması imza törenine 30 ülkeden temsilciler ve dışişleri bakanlarının katılacağı öngörülüyor.

Barış anlaşmasına ABD adına Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun imza atacağı tahmin ediliyor. Barış anlaşmasının imzalanmasından sonra ABD ve Afgan hükümetinin ellerindeki 5 bin Taliban üyesini, Taliban'ın da rehin tuttuğu bin kişiyi serbest bırakacak.

Afgan hükümeti ve Taliban, Afgan diyaloğunun nerede yapılacağı konusunda henüz bir karar vermedi.

Yorumlar (0)