ABD sözcüsü açıkladı: ABD ile Rusya arasında kritik görüşme

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya ile ABD’nin nükleer silahları azaltmayı amaçlayan "New START" anlaşması çerçevesinde karşılıklı denetlemeleri tekrar başlatmak üzere yakın zamanda istişare görüşmeleri yapacağını duyurdu.

DÜNYA 09.11.2022, 05:55 09.11.2022, 17:06
ABD sözcüsü açıkladı: ABD ile Rusya arasında kritik görüşme

Rusya’nın Ukrayna’da taktiksel nükleer silah kullanma ihtimali üzerine Washington ile Moskova potansiyel bir nükleer riskinin önünü almak için adım attı.

Rusya ile ABD arasında nükleer denetimi görüşmesi yapılacak

Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Dışişleri Sözcüsü Price, "New START Antlaşması gereğince İkili Koordinasyon Komitesinin, yakın dönemde toplanması konusunda mutabık kaldık." sözlerini kullandı.

Price, komitenin denetimlerle ilgili faaliyetlerinin içeriğinin gizli olacağını belirterek, bu sürecin yapıcı olmasını beklediklerini söyledi. 

ABD’nin nükleer tehlikesini azaltmaya odaklandığını söyleyen Price, denetimleri tekrar başlatmak amacıyla yapılacak toplantının zamanı ve yeri konusunda herhangi bir bilgi vermedi.

Komite, son olarak Ekim 2021'de toplanmıştı ve ağustos ayında Rusya, ABD'nin denetimlere izin vermediği iddiası ile Amerikalı denetçilerin Rus nükleer silahlarını denetleme faaliyetlerini askıya aldığını duyurmuştu.

2010 yılında imzalanan New START anlaşması, ABD ve Rusya’nın konuşlandırılmış stratejik nükleer savaş başlığını maksimum 1550 olarak sınırlandırmıştı.

Biden döneminde 2026'ya kadar uzatıldı

Aynı zamanda anlaşma, ağır bombardıman uçakları ve fırlatma rampalarının sayısını 800 şeklinde sınırlamıştı.

ABD Başkanı Biden göreve geldikten sonra, Ocak 2021'de antlaşma 2026'ya uzatılmıştı.

Yorumlar (0)