ABD'li senatör açtı ağzını, yumdu gözünü: İsrail'e sert tepki

İsrail'in Batı Şeria'daki 4 yasa dışı yerleşim biriminin açılmasını öngören yasayı onaylaması, ABD Senatosu'nda tepkilere neden oldu. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in kısa süre önce Filistin'deki Havara köyünün yok edilmesi gerektiğini söylediğini hatırlatan Maryland Senatörü van Hollen, "Bu tür kararlar ve açıklamaların ardından yaptırım uygulamalıyız. Bu tarz açıklamalar değerlerimizle örtüşmüyor ve bizi güçsüz gösteriyor." dedi.

DÜNYA 23.03.2023, 09:13 Hakan Öksüz
ABD'li senatör açtı ağzını, yumdu gözünü: İsrail'e sert tepki

2024 mali yılı Dışişleri bütçesini görüşmek için toplanan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde İsrail'in Batı Şeria'daki bazı eylemleri kınandı. İsrail'in 2005 yılında boşaltılan Batı Şeria'daki 4 yasa dışı yerleşim birimini açmaya karar vermesi, tepkilere neden oldu. 

Senatör van Hollen: "Anlaşmayı ihlal eden tarafı uyarmalıyız"

Söz konusu yerleşim birimlerinin açılmasına imkan verecek yasayı onaylayan İsrail'e tepki gösteren Maryland Senatörü Chris van Hollen, "Bu karar, İsrail hükümetinin uyacağını taahhüt ettiği yükümlülüklerle uyuşmuyor. Anlaşmanın ihlal edilmesi durumunda iki tarafa da zaman zaman baskı uygulamalıyız." ifadelerini kullandı.

"Ben-Gvir ile Smotrich, radikal odakların başını çekiyor"

Kurulan yeni İsrail hükümetinin içindeki bazı radikal odaklara dikkat çeken Senatör van Hollen, "Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, bu radikal odakların başını çekiyor. Sayın Blinken'a soruyorum. Bunu kınıyor musunuz?" sorusunu yöneltti. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, soruya cevap olarak İsrail'in eylemlerini kınadığını söyledi.

Aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich

"Bu sözlerin bedelsiz kalması bizi güçsüz gösterir"

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in kısa süre önce, "Havara (Filistin köyü), haritadan silinmeli." şeklinde bir ifade kullandığını kaydeden van Hollen, "ABD ile İsrail arasında güçlü ilişkiler kurulması gerektiğini kabul ediyorum ancak bu tarz görüşler, bizim değerlerimizle uyuşmuyor. Sayın Blinen'in de bunu yüksek sesle dile getirmesinden ötürü memnunum fakat bu açıklamaların ardından bedel ödemeleri gerekiyor. Bu sözlerin bedelsiz kalması bizi güçsüz gösterir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)