ABD'li Bakan Blinken'ın 'Afganistan-Taliban barışı' mektubunda Türkiye detayı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ve Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani'ye barış görüşmeleri için tavsiyelerini sunduğu bir mektup iletti. Mektupta, Türkiye'den, görüşmelere ev sahipliği yapmasının isteneceği dile getirildi.

DÜNYA 08.03.2021, 01:15 08.03.2021, 18:36
ABD'li Bakan Blinken'ın 'Afganistan-Taliban barışı' mektubunda Türkiye detayı

Bakan Blinken, Afgan liderlere hitaben kaleme aldığı mektubunda, "Türkiye'den önümüzdeki haftalarda, barış anlaşmasının neticelendirilmesi için ev sahipliği yapmasını talep edeceğiz." dedi.

ABD'nin 1 Mayıs gününe kadar Afganistan'dan tamamıyla çekilmeyi planladığının hatırlatıldığı mektupta, çekilmenin sonrasında Afgan ordusuna mali desteğin süreceği fakat ülkenin güvenliğinden kuşku duyulduğu ve Taliban'ın bu durumu fırsat bilerek toprak kazanma arzusuna kapılabileceği belirtildi.



Biden: Acele edin

ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gani ve Abdullah'tan barış hususunda aceleci davranmalarını istediğinin vurgulandığı mektupta, barış sürecine ilişkin tavsiyeler sıralandı.

BM'den (Birleşmiş Milletler) ABD, Çin, Hindistan, İran, Pakistan ve Rusya'nın dışişleri bakanlarını ve temsilcilerini, Afganistan'da barışı desteklemek maksadıyla görüşme yapmaları için bir araya getirmesinin talep edildiği mektupta, söz konusu ülkelerin, istikrarlı bir Afganistan hususunda kalıcı ortak çıkarlar paylaştığına ve barışta başarılı olmak için beraber çalışmaları gerektiğine işaret edildi.

Yorumlar (0)