ABD hükümeti, Kabil’in düşeceğini 1 ay önceden bilmiş 

ABD’nin Kabil’de görevli diplomatlarının Dışişleri Bakanı Blinken’i Taliban ve Kabil hakkında 1 ay önce uyardığı ortaya çıktı. 

DÜNYA 20.08.2021, 09:04 20.08.2021, 17:26
ABD hükümeti, Kabil’in düşeceğini 1 ay önceden bilmiş 

Taliban-Kabil-ABD üçgeninde sular durulmuyor! ABD’nin Afganistan’ın çekilmesiyle birlikte ilerleyişini hızlandıran Taliban’ın Kabil’e gireceğinin bir ay önceden bilindiği ortaya çıktı. ABD’nin Kabil Büyükelçiliği’nde görevli diplomatların bir ay öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ı uyardığı, ABD’nin ülkeden çekilmesinin hemen ardından Taliban’ın Kabil’i alacağı söylediği belirtildi. 

Büyükelçi görevlilerinin yönetim kararlarına karşı yapıcı eleştirilerini yöneltmek için kullandıkları şifreli bir kanal aracılığıyla gönderilen notta Taliban’ın hızlı ilerleyişi ve Afgan güvenlik güçlerinin çöküşü karşısında bakanlığın uyarıldığı, krizi yönetmek için tahliyeleri hızlandırmak amacıyla önerilerde bulunulduğu öğrenildi. 



Kabil’in düşeceği 1 ay önceden bilindi 

13 Temmuz 2021 tarihinde gönderilen notta, Taliban’ın eylemlerinin daha sert dille eleştirilmesi ve tarih edilmesi gerektiği; ABD medyasının da yönetimin Taliban karşısında Afgan güvenlik güçlerinin yetersizliğini bildiği ve bunların hepsinin delilli olduğu söylenmiş. ABD’ye gönderilen bu nottan 1 ay 2 gün sonra ise Taliban, Kabil yönetimini ele geçirmişti. 

Yorumlar (0)