ABD'den Çin'e gözdağı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çinli mevkidaşı Yang Jiechi ile yaptığı görüşmesinde Çin'i "İndo-Pasifik bölgesinde güvenliği tehdit eden çabalarından" ve uluslararası sisteme zarar veren eylemlerinden sorumlu tutacağına dair rest çekti.

DÜNYA 06.02.2021, 15:12 08.02.2021, 09:20 Hanife
ABD'den Çin'e gözdağı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Antony Blinken’ın  Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Başkanı Yang Jiechi ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin yazılı bilgilendirmede bulundu.

Açıklamaya göre, ABD'nin uluslararası sistem içinde müttefikleriyle birlikte çalışacağını belirten Blinken, Çin’i  "uluslararası sisteme zarar veren" eylemlerinden ve "İndo-Pasifik bölgesinde güvenliği tehdit eden çabalarından" dolayı  sorumlu tutacağını vurguladı.



"İnsan haklarını savunacağız"

Bilgilendirmede Price, "Bakan Blinken, ABD'nin Sincan, Tibet ve Hong Kong gibi yerlerde insan hakları ve demokratik değerleri savunmaya devam edecek. Ayrıca, Burma'daki askeri darbeyi kınaması noktasında Çin'e baskı yapacağını vurguladı." dedi



Joe Biden: Çin en önemli küresel rakibimiz

Perşembe günü Dışişleri Bakanlığı'nda dış politikaya ilişkin konuşma yapan ABD Başkanı Joe Biden,  Çin'i "en önemli küresel rakibimiz" olarak tanımlamıştı.

Ayrıca Blinken, Çin'in Sincan'da Uygur Türklerine karşı "soykırım" işlediğine inandığını söylemişti. 
 

Yorumlar (0)