ABD'den Rusya'yı köşeye sıkıştıran hamle!

ABD'nin Afrika Kuvvetleri Komutanlığı, öyle görüntüler paylaştı ki Rusya'nın inkar etmeye yüzü kalmadı! Rusya’yı sıkıştıran uydu görüntülerinde Wagner grubuna kaynak sağladığı ve Libya'da askeri ekipman konumlandırmayı sürdürdüğü ortaya çıktı.

DÜNYA 25.07.2020, 02:12 25.07.2020, 08:34 Hanife
ABD'den Rusya'yı köşeye sıkıştıran hamle!

AFRICOM(ABD'nin Afrika Kuvvetleri Komutanlığı), Libya’daki 13-14 Temmuz tarihlerinde Sirte çatışmalarında Wagner güçlerinin ve Rus askeri ekipmanlarının ön saflarda olduğunu gösteren uydu görüntülerini paylaştı.

AFRICOM Harekat Direktörü Tuğgeneral Bradford Gering yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın güvenlik şirketi Wagner grubuna kaynak ve ekipman sağladığını ve bu hareketiyle ‘Libya'da kimseye yarar sağlamayan bir rol oynamayı sürdürüyor’ diyerek yakaladıkları uydu görüntülerinin Rusya'nın ‘sürekli inkarlarının maskesini düşürdüğünü’ söyledi.

Bir değerlendirme ise AFRICOM İstihbarat Direktörü Yardımcısı Tuğgeneral Gregory Hadfield geldi. Hadfield yaptığı açıklamada,  uydu görüntülerinin Rusya’nın geniş çaplı varlığını gösterdiğini ve Moskava’nın Libya'da bir tutunma noktası arayışını sürdürdüğü değerlendirmesin de bulundu.

Yapılana açıklamada,  uydu görüntülerinde Rusya’nın Wagner’ason gönderdiği hava savunma ekipmanları,  IL-76, askeri kargo uçakları, Wagner hizmet araçları ve Rus zırhlı araçlarının yer aldığı belirtildi.

Ayrıca açıklamada altı çilen noktalardan bir tanesi de, Rusya'nın Libya'ya silah ve savaş uçağı göndererek BMGK’nın(Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) 1970 sayılı Libya'ya silah ambargosu kararını ihlal etmesi oldu.

Daha öncede Rus uçaklarının Libya'da uçtuklarına ilişkin kanıtlar paylaşmıştı

AFRICOM, daha önce de 18 Haziran’da "MiG-29" ve "Su-27” Rus uçaklarının Libya’da hareket icra ettiğine yönelik kanıtlar sunmuştu.

18 Haziran'daki uydu görüntülerinde ise; Rusya'nın, El Cufra Hava Üssüne P-8 Terek erken uyarı radarları konuşlandırdığı ve bu üsteki Rus uçaklarının kalkış yaptığı görülüyor.

Yorumlar (0)