ABD'den Orta Doğu'yu karıştıracak açıklama: İran'ı haritadan silmeliyiz

ABD'li Senatör Lindsey Graham, canlı yayında yaptığı çıkışla adeta savaş çağrısında bulundu. İran'ın haritadan silinmesi gerektiğini vurgulayan Senatör dünya medyasında geniş yankı uyandırdı.

DÜNYA 29.12.2023, 11:32 Buse Önder
ABD'den Orta Doğu'yu karıştıracak açıklama: İran'ı haritadan silmeliyiz

ABD'nin önde gelen Cumhuriyetçi senatörlerinden Lindsey Graham, canlı yayında İran'a karşı çarpıcı açıklamalarda bulundu. Graham, İsrail-Hamas çatışmasının başlangıcında yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'a hitaben, "İran saldırıların arkasında olduğunu reddetti, ancak ortada bir kanıt yok" ifadelerini kullandı. Graham, Hamas'ın aylarca süren hazırlıklarının İran'ın bilgisi olmadan gerçekleşmesinin mümkün olmadığını savunarak, "İran ile Hamas arasındaki ilişkiyi biliyorsanız, İran'ın açıklamalarına inanmanız imkansızdır. Ben olsam İran'ı bombalardım" dedi.

Graham, gece saatlerinde Fox News'te yaptığı yeni açıklamada da İran'a yönelik sert tavrını sürdürdü. "6 aydır söylüyorum, ABD ordusu İran'ı vurmalı. Petrol sahalarını vurmalıyız, uzaydan görülen Devrim Muhafızları'na ait askeri üsleri yok etmeliyiz. Onları haritadan hemen silmeliyiz" diyerek daha önceki sözlerini tekrarladı.

Ortadoğu’da son durum

Bu hafta Orta Doğu'da yaşanan olaylarda, İsrail Suriye'deki en üst düzey İran komutanını öldürdü. İran destekli milisler ise Irak'taki ABD üslerine saldırarak üç askeri yaraladı. Bununla birlikte, Yemen'deki İran destekli Husiler, ABD donanmasına en az 17 insansız hava aracı ve bir dizi füze fırlattı.

Orta Doğu'da bu hafta yaşanan gelişmelerle bağlantılı olarak Graham'ın bu açıklamaları, bölgedeki tansiyonu daha da artırırken Graham'ın çağrısının, ABD'nin Orta Doğu politikasında olası bir değişikliğe sebep olup olmayacağı merak ediliyor.

Yorumlar (0)