Ortadoğu’da gerilim yükseliyor: Çok cepheli savaş uyarısı!

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkenin Gazze, Lübnan, Suriye, Batı Şeria, Irak, Yemen ve İran'dan saldırı altında olduğunu iddia ederek "çok cepheli bir savaş" yürüttüklerini belirtti.

DÜNYA 27.12.2023, 13:20 Buse Önder
Ortadoğu’da gerilim yükseliyor: Çok cepheli savaş uyarısı!

İsrail, Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik saldırılarını sürdürürken, Gazze Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte İsrail'in saldırılarında en az 241 kişinin hayatını kaybettiğini, 382 kişinin de yaralandığını açıkladı.

ABD'li yayın organı CNN International ise Orta Doğu'da artan gerilime dikkat çekerek, "Netanyahu'nun ABD'nin çatışmanın yoğunluğunu azaltma baskısına rağmen, Hamas'a karşı savaşının aylarca süreceğini açıklaması, savaşın kontrolden çıkma riskini artırıyor" ifadelerini kullandı.

ABD için yeni bir kriz gelebilir

CNN, ABD askerlerine yönelik artan saldırılarla birlikte İsrail'in İran ve Lübnan ile yaşadığı gerilimin yükselmesinin, Gazze'deki çatışmanın bölgesel bir yangına dönüşme endişelerini artırdığını belirtti. Irak, Suriye, Lübnan ve İsrail'i içeren bölgedeki kötüleşen güvenlik durumunun, ABD yönetimi için yeni bir krize neden olabileceği öne sürüldü.

‘ABD politikası başarısız oldu’

İngiliz medyası ise, İsrail'in Gazze'yi gelişigüzel bombalamasının dünya çapında endişelere yol açtığını vurgulayarak ABD'nin baskılara rağmen İsrail'e sağladığı silahlara dikkat çekti. ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Lloyd Doggett ise "Netanyahu'ya silah gönderip, sivillerin korunmasını isteyen BM kararında bile çekimser kalan ABD'nin İsrail politikası başarısız oldu" açıklamasında bulundu.

Savaşta son durum ne?

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in son 24 saat içinde gerçekleştirdiği saldırılarda en az 241 kişinin hayatını kaybettiğini ve 382 kişinin yaralandığını açıkladı. Savaşın Gazze'deki 11 haftalık bilançosu ise 20915'e ulaştı. İsrail ordusu, Salı günü yapılan saldırılarda 100'den fazla noktanın hedef alındığını duyurdu.

Yorumlar (0)