ABD ile İsrail arasında Apache krizi

İsrail basını, ABD'nin, Netanyahu yönetiminin Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında kullanmak için istediği Apache saldırı helikopterinin satışını onaylamadığını yazdı.

DÜNYA 26.12.2023, 23:35 27.12.2023, 18:03
ABD ile İsrail arasında Apache krizi

Bahse konu habere göre İsrail ordusu, ABD'den Apache saldırı helikopteri isteğinde bulundu fakat talep kabul edilmedi. 

Geçtiğimiz haftalarda ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) iletilen talebin, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın 18 Aralık 2023'te Tel Aviv'de gerçekleştirdikleri görüşmede de gündeme geldiği kaydedildi.

Söz konusu haberde, İsrail ordusunun hava operasyonlarını daha da genişletmek için gereksinim duyduğu helikopterin satışı hususunda henüz kesin kararın verilmediği fakat İsrail'in baskı uygulamayı sürdürdüğü belirtildi. 



Helikopterler Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Lübnan'ın güneyinde kullanılacak

İsrail güçlerinin, ABD'den satın almaya çalıştığı Apache saldırı helikopterlerini "Gazze Şeridi'nde, Lübnan'ın güneyinde yer alan Hizbullah hedeflerine dönük operasyonlarda ve Batı Şeria'daki 'terör' hedeflerini vurmak amacıyla" kullanacağı öne sürüldü. 

Mevzubahis haberde, İsrail Hava Kuvvetlerine ait yalnızca iki tane Apache saldırı helikopteri olduğu, bunların Gazze'ye dönük saldırıların başından beri aktif olarak kullanıldığına dikkat çekildi. 



ABD, İsrail'e 1973 senesinden beri en fazla yardımı 7 Ekim 2023 sonrasında gerçekleştirdi

Haberde, Apache talebi an itibarıyla onaylanmamış olmasına karşın ABD'nin 6 Ekim 1973 tarihindeki savaşın ardından İsrail'e en çok yardımı 7 Ekim 2023'ten sonra gerçekleştirdiği aktarıldı.

ABD tarafından gerçekleştirilen yardımlar arasında 'ambulanslar, zırhlı araçlar, radarlar, gece görüş ekipmanları, dronlar, özel uçak bombaları, tank mermileri, gemiler, uçaklar gibi binlerce mühimmat ve silah sisteminin olduğuna' işaret edildi. 



Savaş malzemeleri Orta Doğu'da yer alan ABD üslerindeki depolardan nakledildi

İsrail'e sağlanan askeri yardımların Orta Doğu'da yer alan ABD üslerindeki depolardan sağlandığına yer verilen haberde, ABD yardımları olmasaydı İsrail güçlerinin 'düşmanı caydırma ve savaşı sürdürme' hususunda zorluklarla karşı karşıya kalacağı belirtildi.



Fransa ve ABD'den 'Hizbullah ile savaşa girmekten uzak durun' baskısı

ABD'nin, Lübnan'da yer alan Hizbullah mensuplarıyla savaşa girmekten uzak durması için İsrail'e baskı yaptığı ileri sürülen haberde, İsrail'in "şu ana değin Fransa ve ABD'nin baskılarına boyun eğdiği ve çatışmayı kuzey yönüne doğru genişletmekten kaçındığı" kaydedildi. 

Daha evvel yayımlanan haberde, ABD'nin 7 Ekim 2023'ten beri İsrail'e askeri mühimmat yüklü 230'u aşkın kargo uçağı ve 20 gemi yönlendirdiğini yazmıştı.

İsrail basını da İsrail Savunma Bakanlığı verilerine dayanarak Gazze'ye yönelik saldırıların şu ana kadarki maliyetinin yaklaşık olarak 17,5 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. 

Yorumlar (0)