Apple saatlerin satışına yasak

ABD'li teknoloji devi Apple'ın en yeni akıllı saat modelleri Apple Watch Series 9 ve Apple Watch Ultra 2'nin ABD'de satışı yasaklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.12.2023, 00:08
Apple saatlerin satışına yasak

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonunun ekim ayında tıbbi izleme teknolojisi firması Masimo'nun şikayeti üzerine Apple'a bahse konu akıllı saatlerin satışı ve ithalatını durdurma yönünde talimat vermesi kararı, Joe Biden yönetimi tarafından veto edilmedi.

25 Aralık 2023'te değin veto etme süresi olan ABD Başkanı Biden yönetiminin kararı veto etmemesiyle Apple'ın en yeni akıllı saat modellerinden Apple Watch Series 9 ve Apple Watch Ultra 2'nin ülkede satışına yasak getirildi. 

USTR (ABD Ticaret Temsilciliği) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonunun Apple'ın, ABD merkezli Cercacor Laboratories ve Masimo'ya ait iki patenti ihlal ettiğini saptadığı hatırlatıldı.

Bahse konu açıklamada, dikkatli istişarelerin akabinde ABD Uluslararası Ticaret Komisyonunun kararının bozulmamasına karar verdiği ve mevzubahis kararın dün itibarıyla kesinlik kazandığı bildirildi.



Apple itiraz etti

Apple ise ABD Federal Temyiz Mahkemesine müracaat ederek karara itiraz etti. Kararın durdurulması için istemde bulunan Apple, saatlerin tekrar tasarlanmış sürümlerinin Masimo'nun patentlerini ihlal edip etmediğine 12 Ocak 2024'e değin karar verecek ABD Sınır ve Gümrük Korumasının değerlendirmesinin beklenmesini talep etti. 

Uluslararası ticaretteki anlaşmazlık hususlarına bakan ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, ekim ayında, Apple Watch'un kandaki oksijen düzeyini okuma özelliğinin Masimo'nun nabız oksimetresi patentlerini ihlal ettiği yönünde karara varmıştı.

Apple, 18 Aralık 2023'te gerçekleştirdiği açıklamada, patent anlaşmazlığı sebebiyle Apple Watch Series 9 ve Apple Watch Ultra 2'nin satışlarını kendi mağazalarında durduracağını bildirmişti.

Apple'ın çok daha düşük fiyatlı Apple Watch SE modeli gibi kandaki oksijen düzeyini okuma özelliği olmayan akıllı saat modellerinin ise bu anlaşmazlıktan etkilenmeyeceği kaydedilmişti.

Yorumlar (0)