Mısır'dan savaşa son verecek öneri: İşte barış için 3 aşamalı plan

Mısır'dan, Gazze'de savaşı sona erdirecek üç aşamalı öneriye göre, Hamas Gazze'nin kontrolünü bırakacak ve Filistin Yönetimi çatısı altında teknokrat hükümet kurulacak.

DÜNYA 26.12.2023, 13:40 Şeyda Gül
Mısır'dan savaşa son verecek öneri: İşte barış için 3 aşamalı plan

Mısır’ın Katar ile birlikte hazırladığı üç aşamalı Gazze'de savaşı sona erdirecek plan masaya yatırıldı. Henüz iddia olarak nitelenen planın savaşın tarafları Hamas ve İsrail’e sunulduğu öğrenildi. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa hükümetlerine de iletilen planda, ateşkesle birlikte üç aşamalı takas öneriliyor.

İlk aşama

Planın ilk aşamada, Hamas’ın rehin tuttuğu bütün sivilleri serbest bırakması yer alıyor. Karşılığında İsrail hapishanelerinden Filistinli mahkumların bırakılacağı ilk aşama, 7 ila 10 gün sürecek ateşkesle gerçekleştirilecek.

İkinci aşama

İkinci aşamada ise Hamas’ın daha fazla Filistinli mahkuma karşılık elindeki bütün İsrailli kadın askerleri serbest bırakacağı planda, yine takas için bir haftalık ateşkes yapılacak.

Üçüncü aşama

Planın üçüncü ve son aşamasında ise taraflar arasında bir ay sürecek pazarlığın öngörüldüğü kaydedildi. Hamas'ın elindeki bütün İsrailli askeri personele karşılık, daha fazla Filistinli mahkumun serbest bırakılması planlanan son aşamada, İsrail askerlerinin çekilmesi görüşülecek.

Hamas ile Filistin Yönetimi'nin birleşmesini sağlamak üzere yapılacak görüşmelere Mısır başkanlık edecek. Hamas'ı da kapsayacak yeni Filistin Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze'yi yönetecek ve uzmanlardan oluşan hükümeti atayacak.

Teknokratlardan oluşan hükümetle seçime gidilecek

"Times of Israel" gazetesinde yer alan haberde, teknokratlardan oluşan hükümetle seçime gidileceği konuşuluyor. Planın gündeme oturmasının ardından Hamas ve İslami Cihad'dan sıcağı sıcağına itiraz geldi. Özellikle Mısırlı güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, her iki örgüt de planı reddettiği açıklandı. Hamas’ın esir takasıyla ilgili pazarlıklara başlamak için İsrail'in saldırılarının durmasını şart koştuğunu vurgulayan kaynaklar, İslami Cihad’ın da "bütün İsrailli rehinelere karşı bütün Filistinli mahkumları" takas etmek istediğini aktardı.

Bir savaş yürütüyoruz, İsrail ordusunu yeniyoruz

Hamas'ın Gazze'nin kontrolünü bırakmasını öneren planın ortaya çıkmasının ardından konuşan Hamas'ın Gazze sorumlusu Yahya Sinvar, 7 Ekim'deki baskından bu yana ilk kez kamuya açık mesaj verdi. İsrail'in hedefindeki Sinvar, Hamas'ın siyasi lider kadrosuna seslenerek “İsrail'e karşı benzeri görülmemiş bir savaş yürütüyoruz. İsrail ordusunu yeniyoruz” ifadelerini kullandı.

Plan güvenlik kabinesinde görüşülecek

Sinvar, Hamas'ın İsrail'in şartlarını asla kabul etmeyeceğini belirtirken, İsrail basınında yer alan haberde planın güvenlik kabinesinde görüşüleceğini yazdı. Hükümetin ateşkes ilan edeceğine dair söylentilerini yalanlayan Başbakan Benyamin Netanyahu, Gazze'de askerleri ziyaret ettikten sonra konuştu. İsrail Başbakanı, "Savaş bitmedi, durmayacağız, savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

Yorumlar (0)