Gazze için harekete geçiliyor

BM (Birleşmiş Milletler) Konut Hakkı Özel Raportörü Rajagopal, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaş suçları için UCM'nin (Uluslararası Ceza Mahkemesi) çok kısa süre içerisinde harekete geçmemesi durumunda yeni bir uluslararası mahkeme kurulması gerektiğini kaydetti.

DÜNYA 24.12.2023, 23:45
Gazze için harekete geçiliyor

BM Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, "Gazze Şeridi'nde yaşananlar benim 'kurumsallaşmış cezasızlık' olarak nitelendirdiğim durumun bir sonucudur. Soykırım için, insanlığa karşı suçlar için, savaş suçları için, imha savaşı için, işgal için cezasızlık. Eğer UCM çok kısa süre içerisinde harekete geçmezse Gazze Şeridi için özel bir (uluslararası) mahkemeye ve devletlerin harekete geçmesine gereksinim duyacağız." ifadesine yer verdi.

Rajagopal, İsrail'in Gazze Şeridi'nde bombalayarak kısmen yerle bir ettiği konutları buldozerlerle tamamen yıkma görüntüsüne dikkat çekerek evleri yıkmanın soykırım olduğunun altını çizdi.

İnsan hakları kuruluşları ve BM raportörleri İsrail'in Gazze Şeridi'nde toplu cezalandırma eylemlerini ve sivilleri hedef alan saldırılarını soykırım olarak adlandırırken, UCM Başsavcısı Han'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başta olmak kaydıyla sorumlular hakkında tutuklama kararı çıkarmak gibi önleyici adımlar atmaması eleştiriliyor.

Karim Han, son olarak 7 Aralık 2023'te gerçekleştirdiği açıklamada, Gazze Şeridi'nde sivillere yardım malzemeleri ulaştırılmasını kasıtlı olarak engellemenin savaş suçu olarak görülebileceği uyarısında bulunmuştu. Buna karşın İsrail Gazze Şeridi'ne insani yardımların girişlerini sınırlandırmayı sürdürmüş, WFP (BM Dünya Gıda Programı) 20 Aralık 2023'te gerçekleştirdiği açıklamada, Gazze Şeridi'nde her dört kişiden birinin felaket seviyesinde açlık çektiğini duyurmuştu. Uluslararası yardım kuruluşlarından Oxfam, Gazze Şeridi'nde gerçekte bu oranın yüzde 90'ın üzerinde olduğu yönünde uyarıda bulunmuştu.

Han'ın, İsrail'in Gazze Şeridi'ne dönük ayrım gözetmeyen saldırıları bütün şiddetiyle devam ederken, kasım ayında İsrail'i ve akabinde Ramallah'ta Filistin hükümetini ziyarette bulunması ancak Filistinlilere dönük İsrail soykırımının sürdüğü Gazze Şeridi'ne gitmemesi eleştirilmişti.

Karim Han, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya açtığı savaşın başlamasından birkaç ay sonra Kiev yakınlarındaki Buça kentinde incelemeler yapmış ve Ukrayna davasında bir sene gibi bir sürede Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararı istemişti. UCM Savcılığının, Filistin'de işlenen suçlar için sekiz senedir süren tahkikata karşın henüz bir yakalama kararı çıkarmaması 'çifte standart' eleştirilerini de beraberinde getiriyor.

Filistin-İsrail çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 'Filistin halkı ve başta Mescid-i Aksa olmak kaydıyla mukaddes değerlere dönük sürekli ihlallere bir karşılık verme' gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim 2023'teki saldırılarda 1.200 İsraillinin yaşamını yitirdiğini, 5.132 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında minimum 6.200'ü kadın, 8.200 çocuk olmak kaydıyla, 20.424 Filistinli katledildi, 54.036'yı aşkın kişi ise yaralandı. 

Gazze'de halkın sığındığı eğitim kurumları ve hastaneler hedef alınarak sivil altyapıya zarar veriliyor. 

İsrail ordusu, 486 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te dört günlüğüne verilen ve ardından üç gün daha uzatılan 'insani arada' 240 Filistinli ve 81 İsrailli rehine karşılıklı salıverildi.

İşgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria'da da İsrail kolluk kuvvetleri ve illegal Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 303 Filistinli vefat etti.

Hizbullah ile İsrail ordusu arasında 8 Ekim 2023'ten beri İsrail-Lübnan hududunda süren çatışmalarda 124 Hizbullah üyesi, 26 Lübnanlı sivil ile beş İsrailli sivil ve yedi İsrail askeri hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)