ABD'den nükleer savaş provası!

ABD nükleer savaş provası yaptı. Simülatörde senaryo doğrultusunda Rusya'nın NATO ülkelerine karşı nükleer saldırı düzenlemesi ve ABD'nin buna karşılık vermesi test edildi. 

DÜNYA 22.02.2020, 15:12 22.02.2020, 15:16
ABD'den nükleer savaş provası!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) nükleer savaş provası yaptı. Rusya'nın NATO ülkelerine karşı düşük güçlü nükleer silahlarla saldırı düzenlemesini ve ABD'nin bu saldırıyla nükleer silahlarla karşılık vermesini simüle eden askerî tatbikat gerçekleştirildi. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi, basın mensuplarına tatbikata ilişkin bilgi verdi.

Yetkili, "Senaryonun, Avrupa'da Rusya ile bir savaşın yürütüldüğü ve Rusya'nın NATO ülkelerindeki bir hedefe sınırlı miktarda küçük kapasiteli nükleer silah kullanmaya karar verdiği Avrupa'daki olayların gelişimini içeriyor." açıklamasında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yasalarına göre, nükleer silah kullanmadan önce savunma bakanına haber veriliyor. Ardından son karar merci olan ABD Başkanı'na gidiliyor. 

Basın mensupları, Pentagon yetkilisine "Ne karar verildi?" diye sordu. Bunun üzerine yetkili, "ABD'nin cevabı... Sanırım bunun hakkında konuşmayacağım." karşılığını verdi.

Basın mensuplarının ısrarla yanıt beklemesi üzerine yetkili, "Şey, evet..." dedi. 

Yetkili, "Düşük güçlü nükleer silahların kullanımıyla bize saldırıyorlar. Bu yüzden tatbikatlar sırasında nükleer silahlar kullanarak bir yanıt taklit ettik." açıklamasında bulundu. 

Askerî tatbikata ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile Nebraska Kongresi Jeff Fortenberry de katıldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), her ikisinin de nükleer kriz halinde nasıl koordinasyon sağlanacağına ilişkin fikir sahibi olduklarına dikkat çekti.  
 

Yorumlar (0)