ABD'den kritik İran kararı: Joe Biden açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, uranyum zenginleştirme uygulamasını durdurana kadar İran'a yaptırımları kaldırmayacaklarını duyurdu.

DÜNYA 07.02.2021, 20:16 08.02.2021, 14:34
ABD'den kritik İran kararı: Joe Biden açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak tarihinde başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk kez bir televizyon programına konuk oldu.

Tamamı bugün yayımlanacak olan röportajın İran ile ilgili yayımlanan kısmında Biden, nükleer anlaşmaya ilişkin önemli beyanlarda bulundu.

"Uranyum zenginleştirmeyi bırakmalılar"

Biden, "Ülkemiz, İran'ı müzakere masasına getirmek için yaptırımları uygulamadan kaldıracak mı?" şeklinde yöneltilen suale, "Hayır. Önce İran'ın uranyum zenginleştirme uygulamasına son vermesi lazım." cevabını verdi.

Biden yönetimi, daha evvelki açıklamalarında belirli koşulların oluşması durumunda İran'la nükleer anlaşma zeminine tekrar dönme niyetinde olduğunu belirtmişti.

Hamaney, yaptırımların kaldırılmasını talep etmişti

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran'ın nükleer anlaşmadan dolayı meydana gelen taahhütleri yerine getirmesi için ilk önce ABD'nin bütün yaptırımları uygulamadan kaldırması gerektiğini dile getirmişti.

İran ile nükleer anlaşma

İran ile Çin, ABD, Fransa, Rusya, Almanya ve İngiltere arasında 2015 yılında Tahran'ın nükleer çalışmalarının denetim altına alındığı ve düzenlendiği bir anlaşmanın altına imza atmıştı.

2016 yılında Donald Trump'ın başkanlığa gelmesinin akabinde ABD, 8 Mayıs 2018 tarihinde anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a tekrar yaptırım uygulamaya başlamıştı.

İran da söz konusu yaptırımlara karşılık vererek, 5 Ocak 2020 tarihinde anlaşmadaki taahhütlerini bütünüyle durdurmuş ve yüksek seviyede uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde göreve gelen Joe Biden yönetimi, İran'ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi durumunda, anlaşmaya geri döneceklerini açıklamıştı.

Tahran ise anlaşmadan çekilen taraf olarak ilk önce ABD'nin anlaşmaya dönmesi ve yaptırımları uygulamadan kaldırması gerektiğini dile getirmişti.

Yorumlar (0)