ABD'den flaş Libya Konferansı açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Berlin'de düzenlenen Libya Konferansı'ndan çıkan sonucun "umut verici" olduğunu açıkladı.

DÜNYA 20.01.2020, 09:46
ABD'den flaş Libya Konferansı açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçtiğimiz Pazar günü Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Libya Konferansı'nın ardından ülkesine dönüş yolculuğunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Pompeo, konferansta kapsamlı bir ateşkes için doğru adımların atıldığını belirtirken "Hala yapılacak çok iş var. Karmaşık bir savaş alanı fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başkan Putin'in, Başbakan Merkel'in ve Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Selame'nin samimi taahhütleri oldu. Riskleri azaltıp ateşkesi hayata geçireceklerini dile getirdiler" şeklinde konuştu.

Pompeo da silah ambargosuna dikkat çekti

ABD Dışişleri Bakanı, Libya'daki sürecin ülkesi tarafından çok yakından takip edildiğini vurgulayarak konferanstan sonra Libya'da daha az şiddetin olacağını umduğunu belirtti. Mike Pompeo, Libya ile ilgili tüm taraflara ülkeye uygulanan silah ambargosuna da uyulması gerektiği uyarısında bulundu.

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin Libya'da çekişen taraflarla temasa geçmeye devam edeceğini söyleyen Mike Pompeo, düne göre çok daha iyi bir noktada olunduğunun altını çizdi.

"Amerika'nın Libya'da terörle mücadele bağlamında çıkarları var"

Libya'nın ABD için önemi ve ABD'nin ülkedeki çatışmadaki konumu hakkında da açıklamalar yapan Pompeo, "Amerika'nın Libya'da terörle mücadele bağlamında çıkarları var. Ayrıca Libya'da önemli enerji fırsatları mevcut" dedi ve Libya'daki krizi siyasi bir çözüme kavuşturmak için diplomatik kanalları kullanacaklarını söyledi.

Libya Konferansı'nda ne oldu?

Berlin'de düzenlenen ve Libya'da önce kalıcı bir ateşkes ortamının oluşturulması, ardından siyasi bir çözüm sürecinin başlatılması için yapılan Libya Konferansı'nın ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde ateşkesle birlikte Libya'da çatışan taraflar ve destekçilerine çatışmaları sonlandırmaları ve BM'nin silah ambargosu kararına uyulması için çağrıda bulunulmuştu.

Yorumlar (0)