ABD'de ara seçim: Gözler iki eyalette

ABD’de gerçekleştirilen ara seçimlerde neticelerin henüz belirsizliğini koruduğu eyaletlerde oy sayımı bıçak sırtında sürüyor. Ülkede gözler Georgia ve Nevada eyaletlerine çevrilmiş durumda.

DÜNYA 13.11.2022, 01:31 14.11.2022, 09:41
ABD'de ara seçim: Gözler iki eyalette

Kongre'nin Senato kanadı için tüm gözlerin çevrildiği Nevada’da Cumhuriyetçi Adam Laxalt yarışı 900’den daha az oy farkıyla önde götürüyor. 

Laxalt, şu ana dek eyaletteki oyların yüzde 48,5’lik kısmını alırken, rakibi Demokrat Catherine Cortez Masto ise yüzde 48,4 ile kendisini izliyor.

Nevada'daki seçim yetkilileri, 30 bini aşkın oyun sayımının sürdüğünü kaydediyor.

Neticelerin en erken bu hafta sonu duyurulabileceği belirtilirken, Masto’nun kazanması halinde Demokratlar Senato'da kontrolü ele geçirmiş olacak. Laxalt’in sandıktan çıkması durumunda ise Senato'da çoğunluk Georgia eyaletinden çıkacak olan sonuca bağlı olacak.

Georgia'da ikinci tura kalabilir

Georgia'daki yasalar doğrultusunda, adaylar yüzde 50'ye ulaşamadığı için netice 6 Aralık 2022'de ikinci tura kalmış gibi görünüyor.

Arizona eyaletinde dün, Demokrat Mark Kelly, Cumhuriyetçi Blake Master’ı mağlup ederek Senato'daki koltuğunu korumuştu. Kelly’nin zaferinin ardından Cumhuriyetçiler ve Demokratlar Senato'da 49'ar koltuğa sahip olmuştu.

Temsilciler Meclisi'nde ise şu ana dek 211 koltuk kazanan Cumhuriyetçiler, 203 koltuğa ulaşabilen Demokratların önünde seyrediyor. ABD genelinde 21 bölgede oy sayımı sürerken, 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk için siyasi partilerin 218 rakamına ulaşabilmesi gerekiyor.

8 Kasım'da sandığa gidilmişti

Kongre'de çoğunluğu sağlayabilme yarışının yanında neticelerin çok yakın gittiği eyaletlerdeki valilik yarışı da sürüyor. 

Nevada’da Cumhuriyetçi Joe Lombardo, Demokrat rakibi Vali Steve Sisolak’u koltuğundan etti. 

ABD'de 8 Kasım tarihinde düzenlenen seçimlerde halk, 100 sandalyenin bulunduğu Senato'daki 35 koltuk ile 435 sandalyenin bulunduğu Temsilciler Meclisi için sandığa gitmişti.

Ara seçimlerde 36 eyaletin valisi tekrar belirlenirken, şu ana değin ülkede Demokratların 23, Cumhuriyetçilerin 25 valisi bulunuyor.

Yorumlar (0)