ABD Başkanı Biden: "Orduya talimat verdim, İsrail'i uyardım"

State of the Union (Birliğin Durumu) konuşmasında Gazze'deki duruma işaret eden ABD Başkanı Joe Biden, "En az 30 bin Filistinli hayatını kaybetti, bu kişilerin çoğu Hamas'a üye değildi. Binlerce çocuk yetim kaldı." ifadelerini kullandı. Gazze'ye geçici bir limanın kurulacağını, ABD askerlerinin yardımları ileteceğini belirten Biden, "İsrail'i uyardım. Bu ikincil bir konu değil." dedi. Biden, Cumhuriyetçi rakibi Trump'ı ise Rusya lideri Putin üzerinden vurdu.

DÜNYA 08.03.2024, 09:28 Hakan Öksüz
ABD Başkanı Biden: "Orduya talimat verdim, İsrail'i uyardım"

ABD başkanlarının her yıl Kongre ortak oturumunda yaptıkları State of the Union (Birliğin Durumu) konuşmaları, kamuoyu tarafından merakla bekleniyor. ABD Başkanı Joe Biden, konuşmasında Gazze'ye özel yer ayırdı. 

"Gazze'de ölen 30 binden fazla Filistinlinin çoğu Hamas'a üye değildi"

İsrail'e yönelik 7 Ekim'de Hamas tarafından gerçekleştirilen "Aksa Tufanı" saldırısını, "İsrail'in, Holokost'un ardından yaşadığı en kanlı gün" olarak tanımlayan Joe Biden, "İsrail'in sonuna kadar gitmeye hakkı var ancak bunu yaparken sivillerin güvenliğini düşünmek zorunda. Gazze'de şimdiye kadar yaşanan savaşların toplamından daha fazla insan, bu savaşta öldü. En az 30 bin Filistinli hayatını kaybetti, bu kişilerin çoğu Hamas'a üye değildi. Binlerce çocuk yetim kaldı." dedi.

"Gazze'ye geçici liman kurulacak, ABD askerleri yardımları iletecek"

Gazze'ye yapılacak yardımları kolaylaştırmak için kentin sahiline bir geçici liman kurulması talimatını verdiğini kaydeden Biden, "Orduya bununla ilgili talimat verdim. Bu geçici liman üzerinden Gazze'ye çok fazla insani yardım girecek. ABD askerleri, Gazze'ye ayağını basmadan yardımları iletecek. İsrail üzerine düşeni yapmalı, insani yardım için çalışan kişiler ateş altında kalmamalı. Bu pazarlık unsuru ya da ikincil önemdeki bir mesele değil. İsrail liderlerine bunun önemini belirttim." ifadelerini kullandı. 

"Trump gibi Putin'e boyun eğmeyeceğim"

Ukrayna ile Rusya arasında süren savaşa da konuşmasında yer veren Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in durmaya niyetinin olmadığını söyledi. Ukrayna'nın, Putin'i durduracak güçte olduğunu kaydeden Biden, "ABD yardımları olmadan bu mümkün olamaz. Trump, gerekli harcamaları yapmayan bazı NATO üyesi ülkelere Rusya karşısında destek olmayacağını söylemişti. Trump, Putin'e boyun eğdi ama ben eğmeyeceğim." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)