Hamas'tan son dakika ateşkes açıklaması

Mısırlı ve Katarlı arabulucuların kendilerine sundukları ateşkes anlaşmasına dair önerilere cevap verdiklerini belirten Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, “Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varılmasını engelleyen İsrail'dir” dedi.

DÜNYA 05.03.2024, 23:46 Şeyda Gül
Hamas'tan son dakika ateşkes açıklaması

ABD, Katar ve Mısır arabuluculuğunda İsrail ve Hamas arasında yeni bir esir takasını da içeren ateşkes anlaşmasına dair görüşmeler devam ediyor. Görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında konuştu. Mısırlı ve Katarlı arabulucuların kendilerine sundukları ateşkes anlaşmasına dair önerilere cevap verdiklerini belirten Hamdan, İsrail’i ateşkes anlaşmasını geciktirmekle suçladı.

Ateşkes anlaşmasına varılmasını engelleyen İsrail’dir

Hamdan, ateşkes sağlanması, İsrail’in Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi, yerinden edilmiş kişilerin özellikle kuzeyde bıraktıkları bölgelere geri dönmeleri ve yeterli yardım ile Gazze Şeridi’nin yeniden inşasının sağlanmasına yönelik taleplerini yeniden teyit ettiklerini aktardı. İsrail birliklerinin Gazze'den çekilene ve yardımların girişine izin verilene kadar esir takası olmayacağını vurgulayan Hamdan, “Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanana kadar esir değişimi olmayacak. Şartlar yerine getirilmezse esir meselesi masada olmayacak. Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varılmasını engelleyen İsrail'dir” ifadelerini kullandı.

ABD'nin arayışı siyasi bir saçmalıktır

ABD’nin Gazze'de ateşkes sağlanması için yürütülen müzakere sürecinde İsrail’e herhangi bir baskı uygulamadığına dikkat çeken Hamdan, ABD’nin İsrail'in çatışmalarının sadece birkaç haftalığına durdurup sonra yeniden başlatma arayışını desteklemesinin siyasi bir saçmalık olduğunu belirtti. Havadan sağlanan yardımların Gazze halkının ihtiyaçlarının sadece küçük bir kısmını karşıladığını ifade eden Hamdan, Washington'a, yardımın bırakılmasından ziyade en önemli şeyin İsrail'e silah tedarikinin durdurulması olduğunu söylediğini bir kez daha hatırlattı.

Arap ve Müslüman ülkelere de seslenen Hamdan, Gazze’deki soykırımı durdurmak için ciddi adımlar atmaları gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar (0)