ABD basını: F-35'leri vermezsek...

ABD basınına göre F-35'leri vermemek, Obama döneminde Türkiye'ye füzelerin verilmemesinin doğurduğu sonuçları beraberinde getirecek.

DÜNYA 03.07.2019, 13:39
ABD basını: F-35'leri vermezsek...

ABD basınında çarpıcı bir analiz yer aldı. Bloomberg'de yayımlanan haberde, Türkiye’nin ABD’den F-35’leri alamaması durumunda, Rus yapımı jetleri alma olasılığını düşünebileceğini, ayrıca kendi savaş uçağı ve füzelerini geliştirmeye yöneleceği vurgulandı.

ABD basını, Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri'nden F-35 savaş uçaklarını alamaması durumunda, Rus yapımı jetleri alma olasılığını düşünebileceğini ileri sürdü.

Bloomberg, ismi açıklanmayan askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin F-35 programından dışlanması durumunda, Rus savaş uçakları dahil alternatif arayışına gireceğini ve aynı zamanda kendi savaş uçaklarını ve balistik füzelerini geliştireceğini yazdı.

Askerî kaynaklar, Türkiye’nin görüşünü şu şekilde aktardı: "Türkiye, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin Amerika Birleşik Devletleri'nin Patriot sistemlerinden çok daha üstün olduğunu ve Ankara ile İstanbul’u koruyabileceğini düşünüyor. Ayrıca Amerika'nın olası yaptırımlarına hazırlıklar kapsamında Türkiye, Amerikan askeri teçhizat için yedek parça stoku yapıyor. Bu adım, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) olası ambargo uygulama tahmini üzerine atılıyor."

Obama döneminde Patriot füzelerinin Türkiye'ye verilmemesinin Rusya ile S-400 alışverişine girilmesine neden olduğunu hatırlatan Amerikalı askerî kaynaklar, tıpkı "Patriot ve S-400" örneğinde olduğu gibi Türkiye'nin F-35'leri alamaması durumunda yeniden Rusya'ya yüzünü çevirebileceğini ve Rusya'dan savaş uçakları alma yoluna gidebileceğini, dahası Türkiye'nin kendi savaş uçaklarını üretme yoluna gidebileceğini belirtiyorlar.

Lindsey Graham’ın S-400 çözümü: Alın ama kullanmayın!

Amerikalı Senatör Lindsey Graham, Türkiye’nin Rusya’da alacağı S-400 hava savunma sistemlerini aktive etmemesi karşılığında yaptırımlardan kaçınabileceğini söyledi.

CBS kanalında yayınlanan ‘Face the Nation’ (Ulusla Yüzleşin) adlı televizyon programına katılan Amerikalı Senatör Lindsey Graham, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın S-400’ler ve yaptırımlar konusunda verdiği yumuşak mesajları kabul etmeyerek "Bu bizim yasalarımıza göre imkânsız. Eğer S-400 füze bataryaları aktive edilirse, kanunlar gereğince yaptırım uygulanması gerekir.” görüşünü savundu.

Amerikalı Senatör Lindsey Graham, "Obama yönetiminin hava sahasını korumak için Türkiye’ye Amerikan yapımı Patriot füze bataryasını satmış olmaları gerekirdi” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar (0)