ABD açıkladı! DEAŞ, Suriye'de canlanıyor

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) yılda 4 kez hazırladığı 'Irak ve Suriye'de DEAŞ ile Mücadele Raporu'nun sonuncusu yayınlandı. Raporda, ABD’nin Suriye'den aşamalı çekilme planının, DEAŞ’ın yeniden canlanmasına yol açabileceğine dikkat çekildi.

DÜNYA 08.08.2019, 11:27 08.08.2019, 11:32
ABD açıkladı! DEAŞ, Suriye'de canlanıyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Genel Müffettişi’nin hazırladığı raporda, ortak görev gücü 'Doğal Kararlılık Operasyonu' yetkililerinin, ABD'nin Suriye’den aşamalı çekilme planına yönelik eleştirileri yer aldı. 

Söz konusu raporda, "ABD askerlerinin sayısının azaltılması, Suriye’de ortak güçlerin DEAŞ’in yeniden ortaya çıkması ihtimaline karşı daha fazla eğitim ve donanıma ihtiyaç duyduğu bir dönemde, bu güçlere verilen desteği azaltmıştır." ifadesi kullanıldı.

Ayrıca, bölgede ABD destekli güçlerin Washington'dan uzaklaşıp alternatif ortaklıklar ve kaynak arayışına girebileceği hususunda uyarı yapıldı.

Doğal Kararlılık Operasyonu yetkilileri, böyle bir gelişmenin ABD’nin Suriye ve Irak’taki misyonuna zarar verebileceğini düşünüyor. 

'Irak ve Suriye'de DEAŞ ile Mücadele Raporu'na göre, hem Amerikalı yetkililer hem de koalisyon yetkilileri, ABD’nin asker sayısını azaltmasının bölgede DEAŞ'ın faaliyetlerinin izlenmesini güçleştirdiğini savunuyor. 

Örgütün Suriye'de hala etkili olduğu söyleniyor

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Suriye’den aşamalı çekileceğini ilk olarak geçen aralık ayında duyurmuştu. Bu kararın ardından Trump yönetiminde yaşanan görüş ayrılıkları, dönemin savunma bakanı Jim Mattis’in istifa etmesine neden olmuştu.

O zamandan beri DEAŞ'ın doğrudan denetiminde bulunan bölge kalmasa da örgütün Suriye’de hala etkili olduğu hususunda birçok defa uyarı yapılmıştı. 

Geçen hafta açıklanan Birleşmiş Milletler (BM) raporunda, terör örgütünün Suriye’deki gizli şebekesinin yayıldığı, hücrelerin vilayet düzeyinde kurulduğu ve terör örgütünün Irak ve Suriye’de yeniden canlanması için gerekli koşulları oluşturmaya başladığı ifade edilmişti. 

Yorumlar (0)