Abbas: Tarihe Kudüs'ü satan biri olarak geçmeyeceğim!

Filistin Devlet Başbakanı Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde Orta Doğu barış planına tepki göstererek, "Trump'ın Yüzyılın Anlaşması planını reddediyorum. Tarihe Kudüs'ü satan veya vazgeçen biri olarak geçmeyeceğim." açıklamasında bulundu.

DÜNYA 01.02.2020, 15:05 01.02.2020, 17:22
Abbas: Tarihe Kudüs'ü satan biri olarak geçmeyeceğim!

ABD Başkanı Donald Trump, sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini açıklamıştı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan sözde Orta Doğu barış planına tepki geldi.

Abbas, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Birliği toplantısındaki konuşmasında, "Trump'ın Yüzyılın Anlaşması planını reddediyorum. Tarihe Kudüs'ü satan veya vazgeçen biri olarak geçmeyeceğim." ifadelerini kullandı. 

"Trump'la görüşmeyi reddettim"

ABD'nin artık Filistin için dost bir ülke olmadığını kaydeden Abbas, "Trump'la görüşmeyi de reddettim." dedi.

Abbas, "İsrail'i 1988'den beri tanıdık. Bunun karşılığında, eski İsrail Başbakanı İzak Rabin de Filistin Kurtuluş Örgütü'nü Filistin'in meşru temsilcisi olarak kabul etti." açıklamasını yaptı. 

"Kalan bölgenin yüzde 30'unu talep ediyorlar"

Sözde barış planının Trump'ın damadı ve danışmanı olan Jared Kushner tarafından hazırlandığını hatırlatan Abbas, "Daha önce Filistin'in tarihi topraklarının yüzde 22'sinde bir Filistin devletinin kurulmasını kabul ettik. Şimdi ise bu kalan bölgenin yüzde 30'unu talep ediyorlar." diye konuştu.

"Yapılan görüşmelerin hiçbiri sonuç vermedi"

 Abbas, Trump ile 4 defa görüştüğünü, Filistin'in ABD heyeti tarafından 37 defa ziyaret edildiğini fakat yapılan yapılan görüşmelerin sonuçlanmadığını kaydederek, "Güvenlik dâhil olmak üzere tüm ilişkilerimizi kestiğimizi içeren mesajı İsrail ve ABD'ye gönderdik." dedi.

Öte yandan Abbas, söz konusu planının İsrail'e derhal uygulama hakkı tanıdığını, Filistin'e ise 4 sene sonra bu hakkı verdiğini söyledi.

Trump'ın sözde "Yüzyılın Barış Planı"

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını uluslararası kamuoyuna açıklamıştı.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğu tehdidinde bulunmuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise planı "İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" şeklinde değerlendirmişti.

Yorumlar (0)