AB'ye kapılarını kapattı, Türkiye'ye açık tuttu!

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa'dan ABD'ye seyahatleri cumadan itibaren 30 gün askıya alacaklarını duyurdu. ABD yalnızca İngiltere ve Türkiye'yi muaf tuttu. Trump, "AB, Covid-19 konusunda başarısız oldu" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 12.03.2020, 06:42 12.03.2020, 09:17
AB'ye kapılarını kapattı, Türkiye'ye açık tuttu!

ABD Başkanı Donald Trump, cuma gecesinden itibaren Avrupa’dan gelen tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya aldıklarını, İngiltere'nin ve Türkiye'nin bundan muaf tutulduğunu duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınına ilişkin aldığı tedbirler konusunda, Oval Ofis'ten yapılan yayınla ulusa seslendi.

"AB (Avrupa Birliği), gerekli tedbirleri alma konusunda başarısız oldu." diyen ABD Başkanı Donald Trump, Amerika Birleşik Devletleri'ne bu ülkelerden gelen kişiler yoluyla virüsün taşındığına vurgu yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, sağlık uzmanlarıyla görüştükten sonra, Amerika halkının sağlığını korumak için "güçlü ama gerekli" önlemler aldığının altını çizerek, "Yeni vakaların bizim topraklarımıza girmesini önlemek için cuma gecesinden geçerli olmak üzere Avrupa'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne tüm seyahatleri askıya alıyoruz. Bu kısıtlamalar sahadaki duruma göre ayarlanacak. Uygun izlemelerden geçen Amerikalılar için istisnalar olacak." ifadelerini kullandı.

Bu kısıtlamaların ticaret ve kargoyu etkilemeyeceğini belirten ABD Başkanı Donald Trump, bu uygulamadan İngiltere ve Türkiye'nin de muaf tutulacağını bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ve Güney Kore'deki durumu da izlediklerini, durumlarının iyileşmesi durumunda bu ülkelere karşı alınan önlemleri de yeniden değerlendireceklerini vurguladı.

"Hükümetin ve özel sektörün tüm gücünü seferber ediyoruz"

DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) bugün yaptığı açıklamada Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınını “pandemi” (küresel salgın) ilan ettiğini hatırlatan ABD Başkanı Donald Trump, "Müttefiklerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Federal hükümetin ve özel sektörün tüm gücünü Amerikan halkını korumak için seferber ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınına yönelik birçok erken tedbir aldıklarını bu sebeple de şu anda Avrupa’ya kıyasla daha az vaka olduğunu ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

"Amerikanların çoğunluğu için risk çok çok düşük. Genç ve sağlıklı insanlar, kendilerine virüs bulaşırsa hızlı bir iyileşme bekleyebilir. En büyük risk, sağlık sorunu olan yaşlı insanlar için. Bu nüfus çok çok dikkatli olmalı. Bakım evlerine tüm zaruri olmayan ziyaretleri askıya almalarını tavsiye ediyoruz. Genel olarak yaşlı Amerikalılar, kalabalık alanlara gerekli olmadıkça girmemeli."

"Bugünkü küçük eylem, yarın virüsün yayılmasının önüne geçer"

Büyük katılımlı etkinlikler ve okullarla ilgili de gerekli mercilerle görüştüklerini belirten ABD Başkanı Donald Trump, "Bugünkü küçük bir eylem, yarın virüsün yayılmasının önüne geçecektir. Her toplum farklı risklerle karşı karşıya. Lütfen verilen tavsiyelere uyun." uyarısı yaptı.

Koronavirüse karşı şu anda ekonomik, sağlık sistemi ve doktorlar bakımından avantajlı konumda olduklarının altını çizen ABD Başkanı Donald Trump, "Artık siyaseti bir kenara koyup, particiliği bırakıp tek millet, tek aile olarak birleşme zamanı." çağrısında bulundu.

Donald Trump ekonomik önlemleri de açıkladı

Hafta başında sağlık sigortası sektörünün liderleriyle bir araya geldiğini anımsatan ABD Başkanı Donald Trump, sağlık sigortası sektörünün yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedavileri için tüm sigorta primlerinden feragat etmeyi ve sigorta kapsamını genişlemeyi kabul ettikleri bilgisini paylaştı.

ABD Başkanı Donald Trump, antiviral tedavileri rekor sürede gerçekleştirebilmek için bürokraside azalmaya gideceklerini kaydederek, geçen hafta imzaladığı 8,3 milyar dolarlık fonla Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleriyle diğer kamu kurumlarının koronavirüsle mücadelesine yardımcı olunacağını, aşı, tedavi ve tıbbi malzeme tedariğinin destekleneceğini belirtti.

Koronavirüsten (Covid-19) etkilenen çalışan Amerikalıların finansal zorluklardan korkmadan evde kalabilmeleri için mali önlemlerin de alınacağı müjdesini veren ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs sebebiyle karantinaya alınan veya koronavirüsten etkilenenlere refakat eden çalışanların bu kapsamda olacağını ifade etti.

"Bu finansal bir kriz değil, geçici bir durum" 

ABD Başkanı Donald Trump, “Bu finansal bir kriz değil. Bu sadece ulusça ve dünyaca beraber üstesinden geleceğimiz geçici bir durum.” değerlendirmesinde bulundu.

Küçük İşletmeler İdaresine koronavirüsten (Covid-19) etkilenen firmalara sermaye ve likidite sağlamasına yönelik talimat verdiğine dikkatleri çeken ABD Başkanı Donald Trump, düşük faizli kredilerin koronavirüs kaynaklı geçici ekonomik sıkıntılarının üstesinden gelmeleri için küçük işletmelere yardımcı olacağını, söz konusu idarenin koronavirüs salgınından etkilenen eyaletlerde kredi sağlamaya başlayacağını ve ABD Kongresi’nden bu program için 50 milyar dolarlık ilave kaynak artırımına gitmesini istediğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, acil durum yetkisini kullanarak, Covid-19 salgınından olumsuz etkilenen kişiler ve işletmeler için faiz veya ceza uygulanmaksızın vergi ödemelerinde ertelemeye gidilmesi için Hazine Bakanlığına talimat vereceğini de duyurarak, “Bu ekonomiye 200 milyar dolardan fazla ilave likidite sağlayacaktır.” şeklinde konuştu. 

ABD Başkanı Donald Trump, çalışanların maaşları üzerinden yapılan vergi kesintilerinin hafifletilmesi için ABD Kongresi’ne de çağrı yaptı.

Türkiye, seyahat kısıtlamasına dahil değil!

Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusa seslenişte Avrupa ülkelerinden seyahati kısıtlayacaklarını duyurmasının ardından İç Güvenlik Bakanlığı da yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Bugün ABD Başkanı Donald Trump, bazı Avrupa ülkelerinden birinde olan ya da Amerika Birleşik Devletleri'ne varış tarihinden önceki 14 gün içerisinde olan yabancı ülke vatandaşlarının birçoğunun ülkeye girişini askıya alınmasını öngören bir kararname imzaladı." denildi. 

Seyahat kısıtlaması getirilen ülkeler arasında Türkiye bulunmazken, düzenlemeden etkilenecek ülkelerin Şengen ülkeleri (Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya,Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Porteiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre) olduğu bildirildi.

Donald Trump’ın Colorado ve Nevada seyahatleri iptal edildi

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusa sesleniş konuşmasının ardından, Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham bir açıklama yaparak Başkan Trump'ın bazı seyahatlerinin Covid-19 sebebiyle iptal edildiğini duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham açıklamasında, "Covid-19 salgını sebebiyle tedbir amacıyla, ABD Başkanı Donald Trump, Colorado ve Nevada’da yapmayı planladığı etkinlikleri iptal etme kararı aldı." ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)