AB'den Sisi açıklaması: Ciddi endişe kaynağı...

"Libya'da şiddete son verilmesi" çağrısını tekrarlayan Avrupa Birliği, Sisi'nin çıkışı ile ilgili olarak "Ciddi endişe kaynağı" ifadesini kullandı.

DÜNYA 22.06.2020, 15:31
AB'den Sisi açıklaması: Ciddi endişe kaynağı...

Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Mısır ordusuna hitaben yaptığı konuşmada geçen "Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir. Gerek Mısır içinde gerek Mısır sınırları dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun." ifadelerine AB (Avrupa Birliği) tepki gösterdi ve "tüm taraflara şiddete son verme" çağrısı yaptı.

Günlük basın toplantısı düzenleyen Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin "Libya" ile ilgili açıklamalarına dair yöneltilen soruya cevap verdi. AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, yakın dönemde artan şiddet ve dış aktörler tarafından yapılan açıklamaların ciddi endişe kaynağı olduğunu, acilen gerginliğin azaltılması gerektiğini bildirdi.

Peter Stano

Uluslararası aktörlerin gerginliği artırmak yerine azaltmak için çaba sarf etmesi gerektiğini belirten Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, tek seçeneğin Libya halkı ve bölge istikrarı için BM (Birleşmiş Milletler) nezdinde müzakere edilmiş bir çözüm olduğunu söyledi.

Libya genelinde tüm askerî faaliyetlere son verilmesi gerektiğini de vurgulayan AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, tarafların müzakere masasına oturması gerektiğinin altını çizdi. 

Libya ordusu operasyon başlatmıştı

25 Mart'ta "Barış Fırtınası" operasyonu kapsamında 3 Haziran'da başkent Trablus'un bütün idari sınırlarında, 5 Haziran'da da Terhune kentinde kontrolü sağlayan Libya ordusu, 6 Haziran'da da, Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri darbeci Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekât başlattığını ilan etmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Libya ile ilgili açıklamaları

Libya ordusunun harekât ilanına karşı "Sirte (Libya'nın sahil kenti) ve Cufra (Libya'nın güneyindeki askeri üsse sahip kent) kırmızı çizgimizdir" diyen darbeci cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Libya'yı Libyalılardan (gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter) başkasının savunamayacağını, yardım ve destek vermeye hazır olduklarını belirterek, Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında askerlerine gerek Mısır sınırları içinde gerekse Mısır sınırları dışında (Libya) herhangi bir görevi (savaş) yerine getirmek için hazırlıklı olmaları talimatını vermişti.

Yorumlar (0)