AB'den "Libya" çağrısı

AB (Avrupa Birliği), Libya'nın başkenti Trablus'ta artan şiddetin sivil kayıpların daha da artmasına yol açtığını ve acilen çatışmaların durması gerektiğini belirterek çağrıda bulundu.

DÜNYA 20.02.2020, 08:49
AB'den "Libya" çağrısı

AB (Avrupa Birliği) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Libya'nın başkenti Trablus'ta limana gerçekleştirilen saldırılar dahil şiddetin dozunun arttığını ve yayıldığını, bunun insanların durumunun her geçen gün daha da kötüleşmesine ve sivil kayıpların daha da artmasına neden olduğunu bildirdi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, düzenlenen saldırıların acilen durdurulması çağrısı yaparak, tarafların ateşkese uyması ve siyasi diyalog yürütmesi gerektiğini kaydetti.

Hafter milisleri roketli saldırı düzenlemişti

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter'e bağlı milisler, salı günü başkent Trablus’un ticari limanına iki ayrı roketli saldırı gerçekleştirmiş, bu saldırılarda 3 sivil yaşamını yitirmiş, 5 kişi de yaralanmıştı.

Birleşmiş Milletler’in Libya’ya ilişkin sunduğu ve Berlin Konferansı’na katılan ülkelerin desteklediği çözüm planında, kalıcı ateşkesi sağlamak için iki taraftan 5'er temsilcinin katıldığı 5+5 formatında, askerî görüşmeler, ekonomik müzakereler ve siyasi görüşmeler olmak üzere karşıt tarafları bir araya getirecek üç ayrı yol haritası masaya konulmuştu.

Hafter saldırdı, UMH askıya aldı!

Libya UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti), gece yarısından sonra yaptığı açıklamayla, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter'e bağlı milislerin Trablus Limanı'na düzenlediği saldırılar sebebiyle İsviçre'nin Cenevre kentindeki 5+5 formatında planlanan askerî komite toplantısına katılımı askıya aldığını duyurmuştu.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac da bugün yaptığı başka bir açıklamada, Birleşmiş Milletler gözetiminde darbeci general Halife Hafter ile yürütülen siyasi, askerî ve iktisadi müzakerelerin tümünün askıya alındığını ilan etmişti.

Yorumlar (0)