5 sene sonrasında bir ilk: Kuzey Kore’den Japonya’ya füze denemesi

Kuzey Kore tarafından fırlatılan balistik füzenin Japonya’nın kuzeydoğu kesimi üzerinden geçiş yaptığını aktaran Japonya Savunma Bakanlığı, söz konusu füzenin Pasifik Okyanusu'na düştüğünü açıkladı.

DÜNYA 04.10.2022, 10:15 04.10.2022, 17:26
5 sene sonrasında bir ilk: Kuzey Kore’den Japonya’ya füze denemesi

Azami 1000 kilometre yüksekliğe çıkmış olan balistik füzenin Japonya üzerinden geçerek takribi 1 dakika havada durduğunu ifade eden Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, füzenin Kuzey Kore tarafından atıldığını duyurdu.

Japonya üzerinden geçti, Pasifik Okyanusu’na düştü

Japonya’nın kuzey doğu bölgesinden füzenin geçtiğini söyleyen Hamada, füzenin yaklaşık 4 bin 600 kilometre kadar yol gittiğini ve Japonya'nın 3 bin 200 kilometre doğu tarafında bulunan Pasifik Okyanusu'na düştüğünü ifade etti.

Pasifik Okyanusu’nun çevresinde faaliyet gösteren uçak ve gemilere yönelik herhangi bir hasar oluşmadığını aktaran Hamada, Kuzey Kore’nin fırlatmış olduğu füzenin "Hwasong-12 orta menzil balistik tip füze" olabileceğinin düşüldüğünü açıkladı.

Japonya yerel basın kaynaklarına göre, en kuzeyde bulunan Hokkaido ile kuzeydoğuda yer alan Aomori eyaletlerinde yönetim, vatandaşlarına binalardan çıkmamaları için uyarıda bulundu.

2017’den bu yana Japonya üzerinden geçen 7’nci balistik füze

Füzenin yerel saatle 07.22’de atıldığını söyleyen Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, 07.44'te ise Japon ulusal karasularından çıkarak denize düştüğünü aktardı.

"Muhtemel bir hasar tespit edilemediği için" ülkesinin füzeyi imha etmediğini dile getiren Matsuno, bu durumu uluslararası topluma ve bölgeye karşı "yakın bir tehdit" şeklinde değerlendirdi.

Benzer bir işlemi Eylül 2017 tarihinde düzenleyen Pyongyang idaresinin, kıyı komşusu olan Japonya üstünden farklı tarafa yönlendirdiği füze sayısı bu şekilde 7'ye çıktı.

Uluslararası basında yer alan haberlere göre, 4 bin 600 kilometre süren seyir zamanı ile Kuzey Kore'nin şu ana kadar denemiş olduğu uzun ya da orta menzil füzeler içerisinde en uzun süre olduğuna da vurgu yapıldı.

Ülke genelinde tren ve uçak seferleri aksadı

Japon idaresinin, Pekin Büyükelçiliği yoluyla Kuzey Kore'ye karşı protesto notası verdiği ifade edildi. Füze denemesi nedeniyle Aomori havalimanından yola çıkan ve başkent Tokyo'ya gidecek olan uçuşlarda uzun süreli gecikmeler meydana geldiği ve hızlı tren seferlerinin bir süre aksadığı dile getirildi.

Yorumlar (0)