200 ülke liderinden "yeşil devrim" sözü!

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP25, Madrid'de başladı. 200 ülke, "yeşil devrim" sözü verdi.

DÜNYA 03.12.2019, 11:44 03.12.2019, 11:59
200 ülke liderinden "yeşil devrim" sözü!

Dünya üzerindeki 200 ülkeden temsilciler, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi COP25'in ikinci günü için İspanya'nın başkenti Madrid'de bir araya geldi.

Genel Sekreter Guterres sert konuştu

Liderler, zirvede küresel ısınmanın yıkıcı etkileriyle mücadele edebilmek için "yeşil devrim" başlatacaklarının sözünü verdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2 hafta sürecek zirvenin ilk gününde yaptığı konuşmada ülkelerin sera gazı salınımıyla mücadelelerinde "hayal kırıklığına uğradığını" dile getirmişti.

Genel Sekreter Guterres, "Kafasını kuma gömen bir nesil olarak mı hatırlanmak istiyoruz?" diyerek tüm ülkelere iklim değişikliği konusunda attıkları adımları hızlandırma çağrısında bulundu ve ülke temsilcilerine "Teslim olma yolunu tercih etmeyin" şeklinde bir uyarıda bulundu.

Şili'nin başkenti Santiago'da düzenlenmesi planlanan ancak ülkedeki olaylar nedeniyle İspanya'ya taşınan zirvenin asıl amacının, 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması'nda belirtilen yıllık küresel ısınma istatistiklerini 2 santigrat derecenin altına indirilmesinin yolları hakkında tartışma ve netleştirme olduğu açıklandı.

Ülke temsilcileri krizi inkar edenlere çıkıştı


İspanya Başbakanı Sanchez

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, iklim değişikliğini reddedenleri sert bir dille eleştirerek "Sadece bir grup fanatik kanıtları görmezden gelebilir" ifadelerini kullandı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de İspanya Başbakanı'na katıldığını ve liderlerin iklim değişikliği konusunda "bilime sadık kalmaları gerektiğini" söyledi. ABD Başkanı Donald Trump, iklim değişikliğini reddetmesiyle ve bu konuda çalışan bilim insanlarının "yalan söylediklerini" iddia etmesiyle biliniyor.

Pelosi, konuşmasında ABD'nin bir iklim zirvesine son kez temsilci gönderdiği iddialarını yalanladı. ABD Başkanı Trump, 2015 yılında eski başkan Barack Obama döneminde imzalanılan Paris İklim Anlaşması'ndan ülkesinin çekilme sürecini başlatmıştı ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, ülkesinin anlaşma şartlarına hâlâ sıkı sıkıya bağlı olduğunu belirtti. Pelosi, zirveye katılan temsilcilere "Temsilciler Meclisi ve Amerikan Kongresi adına söyleyebiliriz ki biz hâlâ anlaşma şartlarına bağlıyız" ifadelerini kullandı.


ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi

Guterres Avrupa'dan umutlu

BM Genel Sekreteri Guterres'in sıkça eleştirdiği fosil yakıtın Avrupa'daki en büyük üreticilerinden biri olan kömür zengini Polonya'nın yeni iklim Bakanı Henryk Kowalczyk, ülkesinin karbon gazı emisyonunu azaltmak için çalışmalarını artıracağını ve yeni temiz enerji tekniklerine geçeceğini belirtti. Polonya, ülke enerjisinin %80'ini fosil yakıtlar aracılığıyla sağlıyor. BM Genel Sekreteri Guterres ise ülkelere yeni kömür termik santralleri inşa etmeden önce "çok ciddi bir şekilde düşünmelerini" öneriyor ve eski santralleri devre dışı bırakmaları gerektiğini sıkça hatırlatıyor.

Genel Sekreter Guterres, Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini açıklayan ABD'nin ardından iklim reformuna Avrupa'nın önderlik edeceği konusunda umutlu olduğunu ve Avrupa Birliği'nin (AB) Çin, Hindistan, Rusya ve ABD'yle görüşerek bütün bu ülkeleri iklim krizi konusunda daha fazla adım atmaya yönlendirebileceğine inandığını söyledi. AB, geçtiğimiz günlerde iklim değişikliği konusunun artık "iklim krizi" olarak adlandırılacağını açıklamıştı.

Avrupa Komisyonu'nun yeni başkanı Ursula von der Leyen, 1 Aralık'ta göreve gelmesinin hemen ardından COP25'e katıldı ve komisyonunun Avrupa Yeşil Anlaşması'nı Aralık ayında açıklayacağını belirtti. Avrupa Komisyonu'nun iklim değişikliği konusundaki bu adımı, 1 milyar avro yatırım alacak.

Greta Thunberg de katılabilir

İklim değişikliği için atılan adımların hızlandırılmasını amaçlayan COP25 Zirvesi, 12 gün sürecek. İklim değişikliği konusundaki önde gelen rolüyle dikkat çeken İsveçli aktivist Greta Thunberg'in de Atlantik Okyanusu'nu bir tekneyle aşarak Salı günü Avrupa'ya dönmesinin ardından konferansa katılması bekleniyor.

Yorumlar (0)