Yüzde Hesaplama

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.08.2020, 13:29
Yüzde Hesaplama

Geçmişten bugüne en çok tercih edilen hesaplama yöntemlerinden birisi olan yüzde hesaplama, farklı pek çok alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Birçok konuda yararlı olan yüzde hesaplama yöntemi, günlük hayatta da karşımıza sık sık çıkmaktadır. Peki, yüzde tam olarak nedir ve yüzde hesaplamayı en doğru şekilde nasıl yapabiliriz?

Yüzde Nedir?

Yüzde, bir sayı ile beraber kullanıldığı zaman bir bütünün eşit yüz parçaya ayrılması ile elde edilen birimlerden söz konusu sayı kadar biriminin toplam değerini açıklamak amacıyla kullanılmaktadır. Örneğin, herhangi bir sayının yüzde A’sı bahsi geçen sayının yüz birime bölünmesi ve bu birimlerden A kadarının toplam değerinin bulunması ile hesap edilebilmektedir. Bu örneğin daha net şekilde anlaşılabilmesi için 200 sayısı üzerinden örneklendirme de yapılabilir. Buna göre 200 sayısını yüz eşit birime böldüğümüz zaman bir birimin tekil değerinin 200 / 100 üzerinden 2 olacağı söylenebilmektedir. Bu durumda 200 sayısının yüzde 8 değerini hesaplamak istediğimiz zaman 2 değerinde olan birimlerden 8 tanesinin toplamdaki değerini ortaya çıkarmamız gerekmektedir ki bu da 2 x 8 = 16 olarak hesaplanabilmektedir. Yani yüzde hesaplama yöntemi ile 200 sayısının yüzde 8’i alındığı zaman sonucun 16 olduğu dile getirilebilmektedir.

Yüzde Hesaplama Formülü Nedir?

Yüzde nedir ve yüzde hesaplama nasıl yapılır sorusuna verilen yanıtlardan sonra merak edenler için genel bir yüzde hesaplama formülünden de bahsedilebilir. Buna göre A sayısının yüzde B değerini hesap edebilmek için temel olarak aşağıdaki formülün kullanılması gerekmektedir:

A sayısının yüzde B’si = ( A / 100 ) x B

Kolay Yoldan Yüzde Nasıl Hesaplanır?

Yüzde hesaplama formülü son derece basit bir işlemi içerse de yine de matematik konusunda pek iyi olmayan kişiler bu hesaplamayı yaparken zorlanabilmektedir. İşte böyle zamanlarda pek çok kişi kolay yoldan yüzde nasıl hesaplanır sorusunun yanıtını arayabilmektedir. Bu soruya bir yanıt olarak internette yer alan yüzde hesaplama araçlarının iyi bir tercih olabilecekleri dile getirilebilmektedir.

Son derece hızlı bir şekilde yüzde hesaplama işlemi yapabilen online hesaplama araçları sayesinde hiçbir şekilde hata yapmadan en büyük sayıların dahi yüzdeleri hesaplanabilmektedir.

Yorumlar (0)