Yerli motor hamlesi: Vuran'a entegre edilecek

BMC Power'ın taktik tekerlekli zırhlı araçlarda kullanılması için geliştirdiği 400 beygir gücündeki motorun seri üretimi bir ay içerisinde başlayacak. Taktik tekerleğe sahip zırhlı araçlarda kullanılmak üzere geliştirilen sıralı tip, 8,4 litre, 400 beygir motor; şirket tarafından geliştirilen 'çok maksatlı zırhlı araç' Vuran'da teste tabi tutulurken, aracın kullanımına da geçilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.11.2022, 18:22 27.11.2022, 17:14
Yerli motor hamlesi: Vuran'a entegre edilecek

Türk savunma sanayisi çatısı altında askeri kara araçlarında kullanılmak üzere geliştirilen yerli motorlarda seri üretim aşamasına geçiş yapıldı.

Çalışmalara 2017'de start verildi

BMC Power'ın askeri araçların motor gereksinimini karşılamak maksadıyla yürütülen projelerinde gelinen son aşama, MSB (Milli Savunma Bakanlığı), Cumhurbaşkanlığı SSB (Savunma Sanayii Başkanlığı) ve Havacılık ve Savunma Sanayii İmalatçılar Derneğince desteklenen 5'inci Kara Sistemleri Semineri'nde aktarıldı.

BMC Power, 2017'den beri transmisyon ve motor gruplarında milli ve yerli imkanlarla çözümler üretmek için faaliyetler yürütüyor.

Dizel yakıtla çalışan pistonlu motor geliştirmeye yoğunluk veren firma, buna ek olarak diğer akaryakıt motorları, elektrifikasyon ve hibrit sistemlere yönelik de çalışmalar yapıyor. 

Seri üretime başlanıyor

Taktik tekerleğe sahip zırhlı araçlarda kullanılmak üzere geliştirilen sıralı tip, 8,4 litre, 400 beygir motor; şirket tarafından geliştirilen 'çok maksatlı zırhlı araç' Vuran'da teste tabi tutulurken, aracın kullanımına da geçilecek. Aracın testlerinde son adımlara gelindiği öğrenildi. Yaklaşık 40 bin kilometre araç testi tamamlandı. Seri üretime ise bir ay içerisinde başlanacak.

Edinilen bilgiler doğrultusunda, projede görev yapan alt yükleniciler büyük oranda malzeme üretimlerini tamamladı. Önümüzdeki ay içerisinde test ve montaj faaliyetleri yapılacak ve motorlar önümüzdeki yıl itibarıyla BMC Vuran'lara entegre edilecek.

600 beygirlik versiyonu da geliştirildi

İlk etapta kamyon motoru projesi olan, ardından diğer askeri araçlara da hizmet edebilecek bir potansiyele ulaştırılan Vuran motorunun 12,8 litre, altı silindirli sürümü ise 600 beygir kuvvete sahip. 'Azra' adı verilen motorun ilk etapta tank taşıyıcı araçlarda görev yapması planlanıyor. Bahse konu görev için motor özel bir tork düzeyine çıkarılacak. Yakın dönemde araçta entegrasyon ve test faaliyetlerine başlanması amaçlanıyor.

Yorumlar (0)