World Wide Web Nedir?

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.08.2020, 01:03
World Wide Web Nedir?

İlk kez 12 Mart 1989 tarihinde hayatımıza giren World Wide Web, kısaca www olarak adlandırılmaktadır ve Türkçeye dünya çapında ağ olarak çevrilmektedir. İlk çıktığı dönemde kurumsal bir tür dijitalleşme hamlesi olarak da tanımlanabilen World Wide Web, günümüzde ise internetin ve dijital teknolojilerin temeli haline gelmiştir. Peki, www adresleme sistemi tam olarak nedir?

World Wide Web Nedir? İnternetten Farkı Nedir?

HTML yani Hyper Text Markup Language formatında bulunan içeriklere HTTP yani Hyper Text Transfer Protocol yolu üzerinden erişim imkanı veren bir ağ olarak da bilinen World Wide Web ile internetin arasında bağlantı çoğu zaman karıştırılmaktadır. Halbuki internet, birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasını sağlayan uluslar arası bir tür ağ sistemidir ve birbirine bağlı olan bilgisayarlar, internet var olduğu müddetçe birbirleri ile iletişimde kalabilmektedir. Farklı ağların bir araya gelmesi ile meydana gelen bir ağ olarak bilinen internet, sanılanın tersine bulut yapısında değildir, hedeflenen adrese ulaşmak için birden çok yola sahiptir ve belirli bir merkezi de bulunmamaktadır. World Wide Web ise bir nevi bilgi paylaşım yöntemidir ve internet ortamında veri paylaşımına imkan verir. Bu kavramlar içerisinde yer alan http de internetten veri alışverişinde bulunmak için tercih edilen bir dil olarak nitelendirilebilmektedir.

World Wide Web Nasıl Oluştu?

Döneminin ünlü bilgisayar programcılarından birisi olan Tim Berners Lee’nin HTML adını verdiği bilgisayar dili üzerinde çeşitli çalışmalar yapmasıyla meydana gelen World Wide Web, bugün internetin kullanımının kolay bir şekle gelmesine imkan vermiştir. WWW’nin tasarlanması ile birlikte ilk web yazılımı da 1990 yılında yazılmış ve bunu takiben 1991 yılında ilk web sitesi yayın hayatına başlamıştır. İlk web sitesinin faaliyete girmesi ile birlikte de World Wide Web basit bir yazılım olmaktan çıkarak dünyaya açılan ve dijital dünyanın seyrini değiştiren bir teknoloji haline gelmiştir.

World Wide Web servisinin geliştirilmesi ile ilk ortaya çıktığı dönemlerde karmaşık yapısı ile bilinen internete hem erişmek hem de interneti kullanmak oldukça kolaylaşmıştır. 1993 yılında arama motorlarının devreye girmesiyle beraber de internetin kullanımı çok daha basit bir yapı halini almıştır.

Yorumlar (0)