Türksat 6A için tarih verildi

Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun önümüzdeki mart ayında yerde teslimini planladıklarını kaydederek, "Akabinde bu uydunun fırlatılmak için Space X şirketiyle gerçekleştirilen anlaşma gereği fırlatma alanına nakledilerek muhtemelen Haziran 2024'te fırlatma işlemlerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.09.2023, 18:24
Türksat 6A için tarih verildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, TUSAŞ'ın (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii), Ankara Kahramankazan'daki yerleşkesinde yer alan ülkemizin ilk milli ve yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın 'Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi'ni ziyarette bulundu.

Uraloğlu, burada yaptığı konuşmada, 'Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcında globalde söz sahibi olmak için 'uzayda iz sahibi olma' konusunda, faaliyetlere kararlılıklara devam ettiklerini dile getirdi.

Bakan Uraloğlu, ülkemizin Türksat 1B ile birlikte başlayan uydu yayıncılığı yolculuğunu ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A ile taçlandıracaklarını ifade ederek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türksat ve TÜBİTAK arasında imzalanan protokolle Türksat 6A'nın projesinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla 15 Aralık 2014 tarihinde imzalandığını hatırlattı.

Bahse konu uydunun ülkemizi dünya üzerinde haberleşme uydusu üretebilen ilk 11 ülkeden biri konumuna getireceğine dikkat çeken Uraloğlu, şöyle konuştu.

"Uydumuz tamamlandığında, 42 doğu boylamında hizmet sunacak. 35 bin 786 kilometre mesafede, yer merkezli bir yörüngede bulunacak. 7,5 kilovat kuvvete sahip olacak milli ve yerli haberleşme uydumuz, 20 adet aktarıcıya sahip olacak. Bu uydumuz daha evvelki Türksat uydularıyla kapsanamayan Doğu-Güney Asya gibi yeni coğrafyada da hizmet verecek."

Uraloğlu, Türksat 6A'nın görev süresinin 15 sene olacağını kaydederek, kontrol birimi, güç işleme, yakıt tankı, elektrikli itki motoru, güç dağıtım birimi ve uçuş bilgisayarı gibi önemli bileşenlerin yerli olanaklarla üretilmesinin, yüksek yerlilik oranıyla uzay ve uydu sektöründe dışa bağımlılığı azaltacağını dile getirdi. 



Türksat 6A'da biten çalışmalar

Uydunun test, entegrasyon ve montajının, TUSAŞ, Cumhurbaşkanlığı SSB (Savunma Sanayii Başkanlığı) ve Türksat iş birliğiyle sürdüğünü aktaran Bakan Uraloğlu, şu sözleri sarf etti::

"An itibarıyla 'Uçuş Modeli', 'Mühendislik Modeli' ve 'Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli' olmak kaydıyla üç farklı model üretimi planlanan Türksat 6A'da, 'Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli' ve 'Mühendislik Modeli'nin test, entegrasyon ve üretimi tamamlanmıştır. 'Mühendislik Modeli' entegrasyon çalışmaları tamamlanmış olup, elektromanyetik uyumluluk testi, akustik testi, titreşim testi, termal vakum testi, ilk fonksiyonel testleri ile sistem düzeyi bitmiştir.

Bakan Uraloğlu, son test basamağı olan sistem seviyesi kompakt alan anten testi hazırlıklarına başlandığını dile getirerek, güneş ve anten panellerinin açılma testlerinin ekim ayında, piro ve fırlatıcı uyum testleri ile son hizalama testlerinin ise kasım ayında başlayacağını bildirdi.

Sistem seviyesi kompakt alan anten testi, kompakt alan anten testi sonrası külte özellikleri ölçümü ve güneş panelleri entegrasyonunun önümüzdeki şubat ayında gerçekleştirileceğini kaydeden Uraloğlu, şu yorumda bulundu:

"Bütün bu testlerin bitmesiyle uydumuz, fırlatma sahasına nakledilmeye hazır duruma gelecek. Ziyaretimizde bizim tüm çözüm ortaklarımızla birlikte yaptığımız değerlendirmelerde uydumuzun Mart 2023'te yerde teslimini planlıyoruz. Akabinde bu uydunun fırlatılmak için Space X şirketiyle gerçekleştirilen anlaşma gereği fırlatma alanına nakledilerek muhtemelen Haziran 2024'te fırlatma işlemlerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bulunduğumuz yer gerçekten Türk mühendisliğinin uzay sanayisinde hangi noktaya geldiğini ortaya koyan çok önemli yapılardan biridir. Gerçekten burada bir gayret, bir emek var. Biz de onu takdirle, gururla yerinde gördük."

Bakan Uraloğlu, projede emeği geçenlere Türk milleti adına teşekkür ederek, başarılarının devam etmesini temenni etti. 

Yorumlar (0)