Türkiye'nin yeni zırhlı aracı Altuğ 8x8 göreve hazırlanıyor

Altuğ 8x8 Zırhlı Personel Taşıyıcı ve Zırhlı Muharebe Aracı, en güncel kullanıcı ihtiyaçları, görev konseptleri, trendler ve teknoloji ile mevcut yerli ve yabancı araçların yetenekleri değerlendirilerek geliştirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.09.2021, 23:39 18.09.2021, 09:51
Türkiye'nin yeni zırhlı aracı Altuğ 8x8 göreve hazırlanıyor

Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden biri olan BMC, 8x8 sınıfındaki yeni personel taşıyıcı ve zırhlı muharebe aracı Altuğ'u göreve hazırlıyor.

Firma, Altuğ 8x8'in ilk örtü açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katılımıyla geçtiğimiz ay düzenlenen IDEF 2021'de (15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı) yaptı.

TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) son dönemlerdeki saha deneyimlerine uygun olarak ileri teknolojiyle geliştirilen Altuğ 8x8 Zırhlı Muharebe Aracı'nın asimetrik savaş şartlarında büyük avantaj sağlaması amaçlanıyor. Aracın başta ülkemiz olmak üzere müttefik ve dost ülkeler tarafından da tercih edilmesi ve ihracat girdisi oluşturması öngörülüyor.

IDEF 2021'de sergilenen Altuğ 8x8 Zırhlı Personel Taşıyıcı (12,7 milimetre silah kuleli) ve Zırhlı Muharebe Aracı (35 milimetre silah kuleli) kendi sınıfında asimetrik ve konvansiyonel muharebe sahasının tüm gereksinimlerine yanıt verebilecek şekilde tasarlandı.

Altuğ 8x8 serisi araçlarda yüzde 80 seviyelerine ulaşan yüksek yerlilik oranı amaçlanıyor. Araçların bütün versiyonlarda bulunan yerli ve milli aks donanımlarına ek olarak 12,7 milimetre silah kuleli 6x6 ve 8x8 versiyonlarında yerli motor da kullanılacak şekilde çalışmalar devam ediyor.

8 ton faydalı yük taşıyacak

BMC şu ana dek 5 Altuğ 8x8 Zırhlı Personel Taşıyıcı imal etti. Araçlar en zorlu yol ve saha koşullarında test ediliyor.

Aracın farklı kule ve üst yapı sistemleriyle yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da tercih edilmesi öngörülüyor.

Altuğ 8x8 Zırhlı Muharebe Aracı, 9 personel ve 3 mürettebat taşıma kapasitesiyle görev yapabiliyor.

120 milimetreye dek her türlü silahı taşıma yeteneğine sahip Altuğ 8x8, el yapımı patlayıcılara ve mayınlara karşı üstün koruma sunuyor. Altuğ, 8 tona kadar faydalı yük taşıyabilme kabiliyetine sahip.

Altuğ, 4 akstan dümenleme vesilesiyle ve  gelişmiş manevra becerisiyle görev yapıyor.

Geniş bir iç hacme sahip olan Altuğ 8x8, her türlü arazi ve iklim şartlarında personel için yüksek konfor sağlıyor. Altuğ, ömür devri maliyeti düşük, sistem güvenilirliği yüksek ve kolay bakım yapılabilir bir altyapıyla kullanılacak.

Yorumlar (0)