Türk tarihine ışık tutacak keşif!

Bursa'nın Harmancık ilçesinde bulunan metruk bir kabristanda yapılan araştırmada kadim Türk tarihine ışık tutacak önemli bulgulara rastlandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.08.2019, 10:50
Türk tarihine ışık tutacak keşif!

Bursa'nın Harmancık ilçesinde tarihçi Doç. Dr. Celil Bozkurt tarafından Alutça Mahallesi'ndeki metruk bir kabristanda yapılan araştırmada, koç başı figürlü mezar taşları bulundu. 

Bozkurt, koç başı figürlü mezar taşlarının bölgede yaşayan Türk boylarına ve yayılma sahalarına ışık tutabileceğini açıkladı. 

"Koç sembolü, Türk tarihinin kadim bir damgası"

Koç başlı kabir taşlarının Türk dünyasının değişik bölgelerinde görüldüğünü vurgulayan Celil Bozkurt, "Koç, eski Türklerin göçebe hayat tarzının ayrılmaz bir parçasıydı. Kadim Türk tarihinin bütün alanlarında koçun önemini görmek mümkündür. Türklerin sosyal ve dinî hayatına bu denli giren koç efsanelere konu olurken, güç, kuvvet ve cesaret ile de Türk el sanatlarında kalıcı bir sembol olarak kullanıldı. Bu yönüyle koç sembolü, Türk tarihinin kadim bir damgası olarak varlığını günümüze kadar sürdürdü. Özellikle Kıpçak ve Oğuz Türklerinde ağırlıklı olarak kullanılan koç sembolü, halı ve kilimlerden mezar taşlarına kadar her yere girdi." ifadelerini kullandı.

Harmancık ve civarının farklı Türk boy ve cemaatlerinin yerleşim sahası olduğuna işaret eden Bozkurt, özellikle Oğuz ve Kıpçak varlığının bölgede ön plana çıktığını bildirdi.

Bölgenin Kıpçak sahası olma ihtimali yüksek

Doç. Dr. Celil Bozkurt, araştırmaya konu olan kırsal Alutça Mahallesi halkının koyu mavi gözlü, sarıya çalan saçları ve kızıl benizleriyle bir Kıpçak antropolojisine sahip olduğunu ve bunun bölgenin bir Kıpçak sahası olma ihtimalini artırdığını söyledi. 

Bozkurt, Alutça'ya yakın mahalle sakinlerinin de benzer özelliklere sahip olmasının, bölge halkının ortak bir etnografik geçmişe sahip olduğunu gösterdiğini kaydetti. Bölgede gerçekleştirilecek disiplinler arası araştırmalar, kayıp Türkler olarak bilinen Kıpçaklar hakkında yeni bilgilere erişmeyi sağlayacak.

Yorumlar (0)